Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Frankfurter Randschauban megjelent elemző cikk emlékeztet: miután az Európai Néppárt döntött a Fidesz sorsáról, Orbán egyenesen úgy fogalmazott, hogy „az Európai Néppárt és az európai baloldal között már nincs különbség”.

A zsörtölődés továbbra is a kormányzás nélkülözhetetlen része Orbán Viktor magyar miniszterelnök számára – áll a lapban. A cikk szerint „az «illiberális» Európa önjelölt úttörője teljes szívvel egy új európai jobboldal felépítését szorgalmazza, amely a multikulturalizmus, a homoszexuálisok és a migránsok ellen, de a keresztény értékek mellett kardoskodik.

De függetlenül attól, hogy a Fidesz összefog-e az Európai Parlamentben szimpatizánsaival, a lengyel PiS-szel vagy az olasz Északi Ligával vagy csatlakozik-e a két létező jobboldali populista parlamenti csoport egyikéhez, esetleg újat indít: biztosan a csökken a politikai súlya” – írja szemléjében a 24.hu.

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója a lapnak arról beszélt, hogy eddig a Fidesz volt a rosszfiú, aki egy asztalnál ült a jó fiúkkal, a Fidesz már csak a rosszfiú.

A cikk szerint Orbánt valószínűleg aggasztja, hogy elhúzódó konfliktusaiban már nem számíthat a korábbi védelemre, hiszen a német CDU/CSU évek óta mindig védő kezet tartott a magyar miniszterelnök fölé. Nem zárható ki, hogy egyes testvérpártok, például a szlovén SDS vagy a romániai RMDSZ a Fidesz példáját követik, de ez közel sem biztos. Sőt: a Fidesz példája alig rezonál a cseh vagy szlovák testvérpártok tevékenységére, Szerbiában pedig gyengülhet az erős magyar befolyás a néppárti kilépés miatt.

Ugyanakkor a jövő évi parlamenti választások előtt az ellenzék hosszú idő óta először szimatolhat lehetőségeket – áll a cikkben, amelyben kiemelik az évek óta a gazdasági növekedés hullámain vitorlázó Magyarországot a koronavírus-válság is súlyosan érintette, a kormánypárt népszerűsége pedig a közvéleménykutatások szerint csökken.

A cikk beszámol arról is, hogy a széttagolt ellenzék, „a szocialista MSZP-től a nacionalista Jobbikig”, erőinek egyesítésével érné el a kormányváltást, illetve terveik szerint választókerületenként csak egy jelöltet állítanak.

Ha sikerrel járnak, akkor Orbán 2010-es kormányra kerülése óta először találhatja magát egy szoros versenyben. A legújabb közvélemény-kutatásokban az ellenzék feltűnően közel áll a Fideszhez. A közvéleménykutató intézetek szerint még a biztos Fidesz-támogatók körében is jelentősen csökken az elégedettség Orbánnal – áll a cikkben.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: