Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Fidesz egyértelműen kikerült az európai döntéshozatal centrumából – ezt mondták az ATV híradónak ellenzéki uniós képviselők, miután a magyar kormánypárt távozott a legnagyobb uniós pártcsaládból, az Európai Néppártból. A lépés szerintük Magyarország számára is veszteséggel jár. Az ATV Híradó riportja.

„Itt az ideje búcsút inteni” – Novák Katalin így közölte Twitter-oldalán, hogy a Fidesz elhagyja az Európai Néppártot. A lépés nem volt meglepő, a Fidesz március 3-án hagyta el a pártcsalád parlamenti képviselőcsoportját, miután az megszavazta azt az alapszabály módosítást, hogy már nem csak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a frakcióból.

Orbán Viktor szerint a „brüsszeli buborékban” csak azzal foglalkoznak, hogyan lehet alapszabály-módosítással nehéz helyzetbe hozni egyik-másik tagpártot. „Mondtuk, hogy jó, köszönjük, nekünk ebből elég volt” – fogalmazott a miniszterelnök.

Donald Tusk, a Néppárt elnöke szintén szűkszavúan annyit közölt: a Fidesz valójában már évekkel ezelőtt elhagyta a kereszténydemokráciát. Arról azonban egyelőre csak találgatások vannak, hogy milyen irányt vehet a továbbiakban.

Pulai András szerint egyértelmű veszteséget jelent, hogy a Fidesz kikerült a politikai főáramból, vagyis a legnagyobb parlamenti frakcióból.

A Publicus Intézet startégiai igazgatója szerint a „pártcsalád nélkül levés az a politikai senkiföldje az Európai Parlamentben”: minimális jogkör, és szinte semmi beleszólás.
Pulai híradónak arra is felhívta a figyelmet, hogy minden fontos ügyben a Néppártnak van a legtöbb beleszólása.

Szakértők szerint a Fidesz az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformistákkal léphet szövetségre, ahol jelenleg a magyar kormánnyal szövetséges lengyel kormánypárt a legnagyobb erő. De szóba jött még a szélsőségesebb Identitás és Demokrácia is, amelyben Matteo Salvini Ligája és Marine LePen francia szélsőjobboldali pártja is helyet foglal.

Cseh Katalin nyilatkozva úgy vélekedett: Orbán Viktor és a Fidesz kisodródott abból a körből, ahol Európában a döntések születnek. Ujhelyi István, az MSZP politikusa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy már csak a „populista, illiberális, antidemokratikus pártok” között maradt hely a Fidesz számára, ami – a politikus véleménye szerint – tragikus Magyarországra nézve.

A Fidesz több mint két évtizedes történelme ért véget a pártcsaládban, hiszen 2000-ben csatlakozott a jobboldali konzervatív pártok európai szövetségébe.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: