Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A berlini magyarok szervezete, a Freie Ungarische Botschaft (FUB) petíciót indított azért, hogy a választás napján külföldön tartózkodó magyarok mindenhol levélben szavazhassanak.

Pápai Nikoletta, a FUB aktivistája a Spirit FM „Viccen kívül” című műsorában kifejtette, hogy a jelenlegi választójogi szabályozás szerintük nagy mértékben és amúgy szükségtelenül akadályozza az országgyűlési választások napján nem Magyarországon tartózkodó állampolgárok választáshoz fűződő jogának gyakorlását.

Mint ismeretes, jelenleg a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, külföldön élő választópolgárok (jellemzően a határon túl élő magyar kisebbségek tagjai) postai úton is leadhatják szavazatukat. Igaz, ők csak az úgynevezett pártlistára szavazhatnak. Ezzel szemben magyarországi lakhellyel rendelkező társaik, akik mondjuk Németországban, vagy Angliában dolgoznak, vagy tanulnak, azok csak egy-egy külképviseleti helységben.

„Igazságtalanság érzet van bennem” – fogalmazott ennek kapcsán Pápai Nikoletta kifejtette, hogy a Freie Ungarische Botschaft négy éve alakul meg, a külföldön élő magyarok pártfüggetlen szervezeteként. Nem mellesleg az „Itt Szavazok” projekten keresztül már a 2018-as országgyűlési, és a 2019-es EP- választások során is információkkal támogatta a külföldön élő magyarok választási részvételének növekedését.

Az aktivista elmondta, hogy az ENSZ adatai szerint több, mint 600 ezer magyar él külföldön. Egyes nemzetek munkaügyi szervezeteinek statisztikái szerint pedig például Németországban 200 ezren dolgoznak, míg Hollandiában 16 ezren.

Mindehhez képest a 2018-as szavazáson a jelenlegi választójogi szabályok nyújtotta lehetőséggel mindössze 60 ezren éltek, ami azt mutatja, hogy ez a rendszer nem megfelelő. A határon túli magyarok ellenben 300 ezer levélszavazatot tudtak feladni.

„Egyik marokkói aktivistánk három napot utazott, hogy szavazni tudjon. Kanadában és Ausztráliában is jelentős tortúra tud lenni a szavazás. De európai országokban is komoly utazással járhat az, ha valaki szavazni akar egy külképviseleten” – magyarázta Pápai Nikoletta.

Felhívta arra figyelmet, hogy Hollandiában a napokban lezajlott választásokon a koronavírus járvány miatt a 70 év feletti állampolgároknak, akik mintegy 2.4 millióan vannak, biztonsági okokból a levélszavazást lehetőségét adták meg, és kiválóan működött a rendszer.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: