Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Totális vereség az Orbáni-propagandának: magasabb az ellenzéki szavazók között az oltási hajlandóság, mint a kormánypártiak körében

A megkérdezettek 61%-a nem gondolja az ellenzéket oltásellenesnek, és az ellenzéki érzelmű szavazók nagyobb arányban oltatnák be magukat a koronavírus ellen, ha választhatnának a vakcinák közül, mint a kormánypártiak – derül ki a Publicus Intézet Népszava felkérésére március végén készített, ezerfős mintán alapuló online és telefonos kérdőíves felmérésből.

Arra, hogy ha választhatna az oltóanyagok közül, beoltatná-e magát a koronavírus ellen, a Fidesz-KDNP szimpatizáns szavazók 51 százaléka válaszolt „inkább igennel”, míg a szocialistákhoz kötődők 84 százaléka felelte ugyanezt, de a kormánypárti szavazóknál magasabb volt az oltási hajlandóság aránya a jobbikosok, a DK-sok és a Momentumosok körében is.

Az oltási hajlandóság terén nincs kiugróan nagy különbség a Budapesten, valamely megyeszékhelyen, más városban, vagy községben élők között, bár az elutasítottság aránya az utóbbiaknál a legmagasabb (28 százalék). Összességében azonban az oltási hajlandóság februárról márciusra is növekedett valamelyest, és ez megerősíti a KSH által is mért tendenciát.

A vakcinák közül az oltást elfogadók közül legtöbben a Pfizer mellé tennék le a garast (76 százalék), ezt a Moderna követi, (56 százalék), majd fej-fej mellett a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V (49-49 százalék) követezik.

Az AstraZeneca-Oxford oltóanyag esetében csak 45 százalék ez, ami összefügg az utóbbi hetekben napvilágot látott hírekkel. A frissen engedélyezett indiai Covishield (29 százalék) és a szintén ebbe a kategóriába tartozó kínai CanSino (33 száazlék) terméket választották volna a legkevesebben valószínűleg az információhiány miatt.

Az oltóanyagok lehetséges választásánál is érzékelhető viszont egyfajta pártpreferencia: amikor a felmérést végzők egyenként kérdeztek rá a konkrét vakcinákra, akkor a kínai Sinopharmot a fideszes érzelműek 75 százaléka elméletben elfogadta volna, miközben a jobbikosok közül mindössze 18 százalék mondana rá igent.

A Pfizerrel kapcsolatban jóval kevésbé voltak megosztottak a válaszadók, a kormánypártiak 68 százaléka, az ellenzékieknek pedig a 86 százaléka beoltatná magát vele.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: