Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Láthatóan bukásra számít a kormány a 2022-es választásokon, ezért próbálja az egyetemek vagyonát és irányítását alapítványokon keresztül átjátszani saját embereinek, Fideszes magánszemélyeknek. Az MSZP szerint ez a konstrukció semmi másról nem szól, csak a befolyás bebetonozásáról.

A mód, ahogy megpróbálnak az egyetemek parazitáivá válni a hatalommentésért, Európa legszégyenletesebb módja – hangsúlyozta Hiller István, az MSZP oktatási szakpolitikusa hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Itt egy poszt-fideszes berendezkedési kísérlet zajlik. Semmi olyat nem láthatunk ebben a törvényben, amely a magyar egyetemek színvonalát emelné, vagy szabadságát akárcsak megtartaná. Mi több, egy olyan konstrukciót hoznak létre, ami mindössze engedelmességre tanít” – húzta alá Hiller.

Figyelmeztetett, a modellváltásnak köszönhetően hazánk összes vidéki tudományegyeteme néhány személyében megnevezett magyar ember tulajdona lesz. „Itt ugyanis nem tisztségviselők kerülnek be a kuratóriumba, amire sok nemzetközi példa van. (…)

Ez a törvény az egyetemeinket nem hagyja közös tulajdonunkban, a magyar állam tulajdonában, és azt merészelik mondani, hogy ez jobbá teszi a magyar egyetemeket! Kicsit olyan ez, minta odaadnám az autómat Önnek, de azért a benzint még én fizetném” – jegyezte meg a szocialista politikus.

A volt oktatási miniszter emlékeztetett, a magyar egyetemek színvonalukat tekintve már legalább tíz éve le vannak maradva a térség híres egyetemeitől, így például Bécstől, Prágától, Varsótól, Heidelbergtől, vagy természetesen a Bolognai Egyetemtől, amelyek mérvadók lennének.

„Ez a modellváltás nem az oktatási színvonal növeléséről, hanem kizárólag a hatalom megtartásának kísérletéről szól. Arra készülnek, hogy jövőre elveszítik a demokratikus választást: ez a konstrukció kizárólag azt a célt szolgálja, hogy akkor is meglegyen a befolyás, amikor kibuktak a kormányból. Semmilyen ok nincs sem a színvonal tekintetében, sem a versenyképesség tekintetében arra, hogy a magyar állam tulajdonából kikerüljenek ezek az intézmények” – szögezte le.

Hiller István kérdésre megerősítette, az MSZP-nek megvan a terve, hogy jövőre, a demokratikus egységkormány alatt hogyan vegyék majd vissza a hazai egyetemeket, de részleteket még nem akart elárulni.

Az érettségiről elmondta, örvendetes, hogy a kormány végre elfogadta az MSZP javaslatát és csak írásbeli lesz, az egészségügyi feltételek azonban még mindig nem megfelelőek. „Az ellenzék álláspontja korábban is egységes volt abban, hogy a járvány elleni védekezés egyik legjobb eszköze az oltás.

Ezért innen is kérünk mindenkit, aki úgy gondolja, hogy egyelőre nem oltatja be magát, hogy változtassa meg a véleményét saját maga és a környezete érdekében. Mindössze egy hónapra vagyunk már csak az érettségitől, és az érettségi előtt néhány nappal már nem lehet oltani. A döntéshozókat is arra kérjük, hogy a 18-19 éves fiataljainkat, az érettségizőket is vegyék előre a sorban” – szólította fel a kormányt a Magyar Országgyűlés szocialista alelnöke.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: