Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ING Bank elemzői úgy látják, Kelet-Közép-Európában Magyarországon üthet be legerősebben az a nemzetközi tendencia, ami az infláció emelkedéséről szól. Ennek egyik oka, hogy többek között nálunk a legerősebb a deviza esetleges gyengülésének hatása, illetve az olajárak emelkedése is hozzánk gyűrűzhet be a leginkább.

A legfrissebb adatok szerint márciusban 3,1 százalékról 3,7 százalékra emelkedett az éves infláció Magyarországon, miközben a maginfláció 4,1%-ról 3,9%-ra lassult. Ezzel elindult az a folyamat, ami várhatóan majd áprilisban vagy májusban tetőzik, ezt az időszakot elsősorban az jellemezheti, hogy a járvány tavalyi kitörése miatt a bázishatások emelik az inflációs ütemet – írja a Portfolio.

A portál szerint régiós összevetésben a magyar infláció továbbra is kimagasló, jó eséllyel egész Európa élmezőnyében van.

Az OTP Bank szakemberei szerint az, hogy mikor tetőzhet a jelenlegi inflációs hullám, nagyban függ a dohánytermékek adóemelésének átgyűrűző hatásától, az olajáraktól és az ingyenes parkolás végétől. Ugyanakkor az elemzők úgy vélik, hogy áprilisban és májusban is 5% közeli inflációt látunk majd, ami több mint nyolcéves csúcsot jelentene, legutóbb 2012 decemberében volt ilyen magas az infláció.

Az ING Bank elemzői úgy látják: 2021-ben várhatóan az összes kelet-közép-európai országban a jegybanki cél felett lesz az áremelkedés, és a mögöttes okok is nagyrészt hasonlóak: a bázishatások, a gazdaság újranyitásához kapcsolódó refláció és a magasabb maginfláció.

A szakértők szerint csak az inflációs túllövés mértéke és tartóssága lesz kérdés a régión belül a következő hónapokban. Ezt két tényező befolyásolhatja: hogy az egyes gazdaságok mennyire kitettek az árfolyam és az olajár begyűrűzésének Ez a túllövés a leginkább Magyarországra lehet jellemző, mivel ezekben hazánk relatíve rosszul áll – vélik.

Az euró árfolyama a koronavírus-válság kitörése óta a 340-370 forintos sávban mozgott, tavaly április-májusban épp egy korrekciós időszak zajlott az azt megelőző hetek kontrollálatlan gyengülése után. Az elmúlt hetek kicsit hasonló képet mutatnak, hiszen szintén 370 közeli szintről tudott erősödni a forint. Ha a hazai fizetőeszköz ereje kitartana, akkor az akár fékezhetné is az inflációt, de a laza monetáris politika mellett ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak – írja a portál.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: