Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A híresen független Svájc közszolgálati rádió és tévé adásában jelent meg egy riport, amely azt fejtegeti, hogy menti ki a fideszes hatalom a saját zsebébe az ország közvagyonát – írja a Hírklikk.hu.

 

A magyar kormány az államvagyont magánalapítványokba helyezi ki: egyetemeket, termőföldeket, kastélyokat, energiakonszerneket akar közérdekűnek nevezett alapítványokba vinni – írja a Hírklikk.hu a svájci közszolgálati tévé honlapján közölt riport alapján.

Megemlítik, hogy a kormány saját embereit teszi az alapítványok élére, mely kinevezések egész életre szólnak.

Majd ezek az alapítványok fognak dönteni a birtukokban lévő intézmények sorsáról is. Erre pédaként a Budapesti Corvinus Egyetemet hozta fel az SRF.ch, amely már szintén nem közvagyon. A kormány tavaly egy alapítványnak adta, és azóta nem a rektor dönt arról, hogy ki taníthat az egyetemen, és mit kínál az intézmény, hanem az alapítvány, és az dönt a költségvetésről is – fogalmaz a lap.

A tervek szerint összesen 32 alapítvány vesz át állami intézményeket: egyetemeket, klinikákat, energiaügyi és gyógyszerészeti konszerneket, kikötőket, kastélyokat, múzeumokat, színházakat.

Mostanra az ország 21 egyetemének felét már ilyen fideszes alapítványok irányítják.

A svájci riport megemlíti, hogy a magyar sajtó szerint is feltűnően sok új alapítványi tisztségviselő miniszteri tisztségben van a jelenlegi Orbán-kormányban.

Ligeti Miklóst, a Transparency International munkatársát is idézték a lapban. Szerinte az eljárás értelmetlen és jogsértő és véleménye szerint az állami vagyon ezzel örökre elveszett, mert így következő kormány már nem fogja tudni visszaszerezni azt az alapítványok zsebéből.

A svájci cikk szerzője végül megemlíti, hogy bár felkérték a kormányt és a kormány pártot is, hogy reagáljanak az elhangzottakra, mindeddig nem érkezett válasz.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: