Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A héten írtuk meg, hogy a CEU ügyében is visszavonulót fújt az Orbán kormány, most a civil szervezeteket vegzáló törvényből is kimenekülnek. Minden jel szerint, Orbánéknál már nagy a baj. Rettegnek, hogy 2022-ben elkergeti őket a nép.

A kormány javaslata szerint viszont azokról az egyesületről és alapítványról, amelynek az éves mérlegfőösszege eléri a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék évente jelentést tesz közzé.

„Hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvény” – ezt tartalmazza az törvényjavaslat, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be tegnap késő este.

Ezzel a kormány eleget tesz az Európai Bíróság ítéletének, mely kimondta, hogy a 2017-es civiltörvény nem egyeztethető össze az EU- joggal.

A 2020. június 18-án kihirdetett ítéletében az EB megállapította: a törvény ellentétes a tőke szabad mozgására vonatkozó rendelkezésekkel, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának több cikkelyével – ezek a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot érintik.

A most benyújtott törvényjavaslat indoklásában azt írják: az Európai Bíróság megerősítette, hogy “a közéletre és a nyilvános vitára jelentős befolyást gyakorolni képes szervezetek részére nyújtott támogatások átláthatóságának biztosítása közérdeken alapuló nyomós indokul szolgálhat” .

Ezért a hatályon kívül helyezéssel egyidőben új, az európai uniós joggal konform szabályozás megalkotását célozzák. Eszerint mindazon egyesületről és alapítványról, amelynek tárgyévi mérlegfőösszege eléri a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék külön törvényben meghatározott módon évente összefoglaló jelentést tesz közzé.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: