Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Már meghaladja a 11 ezret azoknak a száma, akik csatlakoztak az „Így szavazok! – Levélszavazás a külföldön élő magyaroknak” névvel útjára indított petícióhoz. Azt szeretnék elérni, hogy törvénymódosítással váljék lehetővé a levélben történő szavazás a választás napján külföldön dolgozó és magyar lakcímmel rendelkező állampolgárok számára is.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter a címzettjei a petíciónak, amelynek útnak indítója a külföldön élő magyarok pártfüggetlen diaszpóraszervezete, a Freie Ungarische Botschaft. A szervezet már a 2018-as és 2019-es választásokon is hallatta a hangját.

„Mi, külföldön élő magyar választópolgárok és az ügyünkkel szimpatizáló támogatóink, az aktuális választási szabályok miatt írunk Önöknek. Véleményünk szerint a választójogi szabályozás szükségtelenül akadályozza az országgyűlési választások napján nem Magyarországon tartózkodó állampolgárok választáshoz fűződő jogának gyakorlását.

 

A jelenlegi szabályozás alapján a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési választásokon postai úton is leadhatják szavazatukat. Ugyanakkor magyarországi lakhellyel rendelkező társaik csak személyesen, előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a szavazáson” – vázolja a jelen helyzetet a petíció, amely azt szeretné elérni hogy  „a külföldön tartózkodó állampolgárok szavazhassanak levélben, akár rendelkeznek magyarországi lakcímmel, akár nem”

Jelenleg csak akkor lehet levélben szavazni, ha a választópolgár „leadja” a magyarországi lakcímét, ami által viszont elveszti az egyik szavazatát a kettőből, ez esetben tehát csak listára szavazhat. „Véleményünk szerint ez szükségtelenül megkülönbözteti az állampolgárok különböző csoportjait egymástól – kutatásunk alapján az Európai Unióban egyedülálló módon”.

 

A Freie Ungarische Botschaft, külföldön élő magyarok pártfüggetlen diaszpóraszervezeteként az „Itt Szavazok” projekten keresztül már a 2018-as országgyűlési és a 2019-es európai parlamenti választások során is információk megosztásával és közösségépítéssel támogatta a külföldön élő magyarok választási részvételének növekedését.

Ezen kampányaink során találkoztunk a szavazást nehezítő sokféle körülménnyel – olvasható a petíció mellékleteként megjelentett közleményükben. Ezek közül a legnyilvánvalóbb a személyes szavazás miatt szükséges utazáshoz kapcsolódik, ami akár a távolság, akár az idő, akár a költségek miatt nehezíti a részvételt a voksoláson, amit tetéz a mozgásukban korlátozottak előtt álló utazási akadály.

Igaz, elvben levélben is szavazhatnak a külföldön élő magyarok, de csak, ha lemondanak a magyarországi lakcímükről. ez azonban sokak számára nem járható, kétlaki életet élnek, vagy mert egy lakáshitel esetleg egyéb hivatali ügyintézési eljárás miatt nem tehetik ezt meg. „

Végtelenül igazságtalannak tartjuk, hogy a hazai nehézségeikre megoldásként külföldön szerencsét próbáló munkavállalók a hazai foglalkoztatotti statisztikát erősítik, a hazautalásaik segítik a magyar gazdaság fejlődését, ugyanakkor még levélszavazásra sincs lehetőségük!” – hangsúlyozzák a külföldön élő magyarok, rámutatva, „ A demokratikus jogállamért küzdünk, melynek alapja a legalapvetőbb demokratikus jog: a szavazati jog. Hisszük, hogy pártszimpátiától függetlenül egyetérthetünk: nem szabad, hogy a demokratikus jogokat földrajzi, időbeli vagy anyagi korlátok akadályozzák, mert ettől a demokrácia minősége is romlik.

A petíciót itt lehet aláírni


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: