Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kiadott az itthon elérhető vakcinákról egy olyan táblázatot, amellyel gyakorlatilag a céljaival ellenkező hatást sikerült elérnie. A kutatók háborognak, az embereket pedig akár még el is riaszthatják a látottak az oltástól- összegez az Index

Sok sebből vérzik az a táblázat, amelyet vasárnap tett ki a kormány a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) Facebook-oldalára. A kimutatás a többi között azt hivatott igazolni, hogy a keleti vakcinák is vannak olyan hatásosak, mint a nyugatiak. Gulyás Gergely miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón szó szerint ezt mondta: Az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik a legjobb az összes oltóanyag közül.

Ám a szakemberek sora szólalt meg és finoman szólva is lekutyázta Orbánék legújabb okoskodást.

A táblázat koronavírusos halálozási adatokat is tartalmaz, amelyek statisztikai, elemezhetőségi problémáiról Ferenci Tamás biostatisztikus szakember most a Telexnek úgy nyilatkozott, „ez a táblázat egy szégyen, őszintén remélem, csak és kizárólag politikusok vettek részt az összeállításában, és nem itt tart a magyar gyógyszerügy, nem itt tart a hivatalos szervek tudományos felkészültsége, mert ez ilyen formában egy szegénységi bizonyítvány”.

Nem Ferenci az egyetlen, aki megrökönyödött a táblázat láttán: Karikó Katalin, a koronavírus elleni mRNS-vakcina egyik kifejlesztője Facebook-posztban szedte szét a látottakat.

Tóth Sándor virológus most a táblázat hitelességéről az mondta, hogy ez egy összetákolt táblázat, ha egy szóban kellene elmondanom róla a véleményemet, ebben a formában teljesen használhatatlan. Egy biostatisztikus legalább egy tucat okot tudna elővenni, hogy miért nem lehet használni ezt a kimutatást. Mint mondta, már az elején szembeötlik több dolog is, ami hamissá teszi a táblázat alapján kirajzolódó képet.

Tóth Sándor látott olyan indiai oltási statisztikát, amely bár mindössze 2 soros és 2 oszlopos volt, de beszédesebb volt, mint a magyar. Ők közölték, hogy melyik 2 vakcinával oltottak, hány oltást adtak be, és hányan fertőződtek meg az oltás ellenére.

Ez már önmagában informatívabb, mint a magyar kormány táblája, hisz itt legalább az látszik, mekkora sokaságból merítettek a számításhoz. Százalékot lehet belőle számolni, és a megbízhatóságát is lehet ellenőrizni. „Egy 4 számot tartalmazó táblázatról beszélünk, de érzékletesebb volt, mint ez.”

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: