Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem talicska, hanem platós IFA, amivel a kormány a közpénzt elhordja, méghozzá „egy egész udvarra való” – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese az ATV-ben csütörtökön. De az ellenzék „ki fogja találni a módját annak, hogy mit lehet tenni” – tette hozzá.

A Fidesz-KDNP-nek „két nagyon szent dolog van”: a hatalom és a pénz – jelentette ki. A héten meghozott törvényekkel ezermilliárd forint feletti vagyont tettek ki az állami körből maguknak meg a barátaiknak, a rendeleti kormányzás „megfoghatatlan időre való” meghosszabbítása pedig a hatalom koncentrációjáról szól – mondta a tévé Egyenes beszéd című műsorában.

„Már szerintem a feudalizmus végén nem mertek ilyet megcsinálni” – jelentette ki Harangozó, azzal érzékeltetve a kilopott vagyon nagyságát: „a rendszerváltás utáni rablóprivatizációval érte kábé annyi kár ezt az állami vagyont, mint amit most megléptek”.

Érzékeltette, a kormány a választási vereségére számít: „Az a kormány, amelyik magabiztos a támogatottságában, az igazában, és mondjuk abban, hogy egy járványt jól kezelt, ezért minden oka megvan rá, hogy bizton számíthasson a jövő évi újrázásra, nem ezzel foglalkozik”–mutatott rá.

Mint mondta, a legfontosabb, hogy az embereknek tudniuk kell, mi az, amit a jelenlegi ellenzék megtartana, és „mi az, amit mindenképpen visszacsinálna”. Ezt az előválasztási és a választási kampányban tisztázni kell.

„Azt kell megmondani, hogy mi az, amit vállalunk. És az embereket az fogja érdekelni, hogy meg tudjuk-e oldani vagy nem. Vissza tudjuk-e szerezni az állami vagyont, vagy legalább a kontrollt fölötte”, illetve meg tudják-e oldani, hogy a „most kitolt 1000 milliárdos nagyságrendű állami vagyon legalább ne kerüljön ki a közbeszerzések meg az állami ellenőrzések rendszeréből, hiszen ez az egyik legálságosabb és legvisszataszítóbb része ennek” – mondta.

Például acsaládtámogatáson, a középosztálynak járó anyagi támogatásokon, a pozitív dolgokon „nem kell és nem is szabad” változtatni.

A szimbolikus dolgokon való változtatás pedig szándék és parlamenti többség kérdése, illetve jogászok dolgoznak az eszközökön.

Harangozó hangsúlyozta: vannak az ellenzékben, akik ezen dolgoznak, azt pedig „tessék elfogadni”, hogy a célt elmondják, de a kitalált megoldások „nem képezik elsősorban a nyilvánosság előtt megtárgyalandó dolgok részeit”.

Az Európai Unió Helyreállítási Alapjának magyar felhasználásáról azt mondta: egy kormányváltás után a célokat és a most kitalált projektek közül is „egy csomót” felül kell vizsgálni, mert a kormány egyeztetés nélkül leadott terve „köszönőviszonyban nincs” a magyar emberek érdekeivel.

Elmondta: szeretné, ha jövő tavasztól olyan kormánya lenne az országnak, amelyik ebből a pénzből „sok száz-, akár ezermilliárdos nagyságrendet” az emberek lakásainak vissza nem térítendő támogatással való felújítására fordítana. „Erre lehetne pénzt költeni, csak a kormány nem akar” – mondta.

Kiemelte: ez nemzetgazdasági kérdés, hiszen a mai lakásállomány nagy részénél a fűtésszámla40%-a az utca fűtésére megy el. Ezért a szigetelést, a fűtéskorszerűsítést, napelemépítést nem hitelből, meg banki hitelből, meg „majd visszafizetjük az áramszámlából” alapon kell megoldani.

„Hogyha valami mást le kell állítani és át kell strukturálni a pénzt, akkor például ezeket a lépéseket is jövő tavasszal meg kell szerintem lépni. Én azt tudom, például Karácsony Gergelytől ez nagyon nem áll messze” – mondta Harangozó.

Kérdésre elmondta: a kormány által most igénybe nem vett kedvezményes uniós hitelkeretet később is igénybe lehet venni, annak Magyarországra jutó részét fenntartják Magyarország számára.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: