Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyre több szolgáltatást hoz nehéz helyzetbe a koronavírus-járvány hazai alakulása. Most már a temetőkben is várólisták vannak – tudta meg az Index.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint 2021. március 21. és március 28. között 3872-en vesztették életüket. A KSH ábrája jól szemlélteti, hogy 2020-ban 2801-en, 2019-ben 2469-en hunytak el az év azonos időszakában – írja az Index.hu.

A megnövekedett halálesetek miatt egyre nagyobb a teher a temetkezési cégeken. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) tájékoztatása szerint a járvány harmadik hullámának csúcsidőszakában nőtt az elhunytak száma, és ez együtt jár a temetések számának növekedésével is. Kiemelték, ebben a nehéz helyzetben is odafigyelnek arra, hogy a többletfeladatokat kegyeletteljes módon végezzék el.

A szervezet arról számolt be, hogy a hamvasztásos és a koporsós temetkezési formák számai között a pandémia ellenére sem volt kirívó változás. Vagyis a korábbi arányok nem módosultak, Budapesten a halottak 80 százaléka kap urnás temetést, a nagyobb városokban ez a szám 60-70 százalékra tehető, míg a kis falvakban ez az arány csak a 30 százalékot éri el. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb időpontot találni a hamvasztásos temetésekre.

A hamvasztásra átlagosan 7-10 nappal azután kerülhet sor, hogy a kórház kiállítja a halotti bizonyítványt, hiszen a holttestet addig sem szállítani, sem hamvasztani nem lehet – mondta el az egyik fővárosi temetkezési vállalat munkatársa.

Vidéken a helyzet valamivel jobb, tájékoztatta az Indexet Mámmel Rudolfné, a Memento munkatársa. Négy hónapja érezhető a folyamatos emelkedés. Mint mondta, a kis falvakban 10 nap alatt tudnak temetést vállalni, de Pécsett például kevés a ravatalozói használati lehetőség, ezért ott sokat kell várni, akár két, két és fél hetet is.

A járványhelyzet megköveteli a szükséges és előírt védőeszközök rendszeres használatát. A védőruházatok, kesztyűk, maszkok folyamatos használata, illetve a gépkocsik fertőtlenítése miatt többletköltségek merültek fel. Néhány vállalkozás esetében ennek a költsége esetenként növelheti a végső árat, de az alapszolgáltatások itt is változatlanok maradtak a pandémia előtti időszakhoz viszonyítva.

Az egri Fekete Rózsa is annyit mondott el, hogy az elmúlt egy évben csupán a hamvasztás díja drágult minimálisan, de ez az összeg az ő véleményük szerint sem jelentős.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: