Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A DK miniszterelnök-jelöltje egy hosszú interjúban részletezte az ellenzéki összefogás esélyeit, a terveiket egy választási győzelem esetén, valamint arról is elmondta a véleményét, mennyire lehet előny vagy hátrány, hogy Gyurcsány Ferenc kifejezetten megosztó politikusnak számít.

Dobrev Klára a Telexnek adott interjúját azzal kezdte, hogy még éppen időben vannak, hogy felkészüljenek a választásokig: egy év van addig, ami elég arra, hogy az ellenzék még jobban össze tudjon kovácsolódni. Azt szintén elmondta, hogy nem a férje, Gyurcsány Ferenc és nem is a saját ötlete volt, hogy a DK-ban szerepet vállaljon.

„Egyik sem. Mint mondtam, a Demokratikus Koalíció közösségében engem már nagyon régóta kapacitáltak erre. Természetesen a férjem is mindig bátorított, és mindig ott állt mögöttem. Úgy működünk, mint minden normális házaspár, megbeszéljük a döntéseinket”

– nyilatkozta a politikus.

A DK jelöltje látja magát, mint Magyarország első női miniszterelnöke: szerinte akárcsak azt a környezetünkben, mi is készen állunk egy női miniszterelnököt megválasztani: „Igaz, Magyarországon ma egy macsó, hímsoviniszta vezetés uralkodik, de maga az ország sokkal nyitottabb, modernebb, felvilágosultabb.” Dobrev azt is hozzátette, hogy úgy látja, a Fidesz vezérelte közbeszédben nehéz elképzelni, hogy valaki nőként, feleségként önálló karrierrel rendelkezik és még politikai ambíciói is vannak.

„Magyarország jobb a kormányánál: többségben vannak azok a férfiak és nők, akik számára természetes, hogy a nők is dolgoznak, versenyeznek, és számos területen éppolyan sikeresek, mint a férfiak. Baj az ország vezetésével van, és azzal a kontrollált nyilvánossággal, amelyben alig juthatnak szóhoz azok, akik Karikó Katalint nem asszonyságnak tartják, hanem nemzetközi hírű, nagy tudósnak…” – mondta a lapnak.

Mi lesz, ha győznek?

Arról a DK miniszterelnök-jelöltje viszonylag keveset beszélt, hogy konkrétan milyen programjai vannak az ellenzéknek egy lehetséges győzelem után, de azt leszögezte, hogy számos területen kész terveik vannak, és a koalíciós partnerekkel együtt fogják ezt kihirdetni. Dobrev annyit azért elmondott, hogy szerinte már elviselhetetlenül nőnek a vagyoni különbségek az országban. Mindez akár egy progresszív adórendszert vetíthet előre:

„Az, hogy egy 2-3 millió forintot kereső ember ugyanakkora adókulccsal adózik, mint a 150 ezer forintot kereső, szerintem nincs rendben. De erről szól a családi pótlék növelése vagy a nyugdíjszámításnál a svájci indexálás visszaállításának terve is” – fejtette ki. Dobrev Klára szerint nem működhet jól az az ország, „ahol az elit kimenti a gyerekeit magán- vagy egyházi iskolákba, vagy megvásárolja a drága magánegészségügyi szolgáltatást, miközben a tömegnek, avagy a sokak Magyarországának meg ott maradnak az egyre lepusztultabb állami intézmények”.

A politikus részletezte, hogy egy másik szívügye az ország nemzetközi tekintélyének visszaállítása: szerinte semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz hogy Kína és Oroszország felé forduljunk teljes erőbedobással. Dobrev úgy látja, hogy ebben a magyar emberek túlnyomó többsége támogatja őket.

„Lassan mondom, hogy Orbán Viktor is megértse: nem leszünk kínai gyarmat. Afrikában és Dél-Amerikában ezer példát láttunk olyan típusú ügyletekre, amelyeket Orbán mostanában kötött.”

A DK-s miniszterelnök-jelölt szerint nem kell minden ellentétnél egymás torkának esni: „Amit ma gyűlölködésben látunk, az a Fidesz műve. De szerintem ezt rázzuk le magunkról! Ha valamit vissza kell adni ennek az országnak és a magyar politikai közbeszédnek, az a vita.”

Az interjúban elhangzott, hogy 2022-től Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő lesz, és Dobrev Klára szerint csak a Fidesz mondja, hogy mennyire megosztó Gyurcsány. Ez sem a férjét, sem a pártot, sem Dobrevet nem zavarja. Elfogadna tőle tanácsot, ahogy Fekete-Győr Andrástól, Jakab Pétertől vagy a többi vezetőtől is.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: