Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Őszinte vallomással kezdte a koronavírus mentális hatásairól szóló kerekasztal-megbeszélést Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

„Tavaly a járvány okozta bezártság miatti, sokgyermekes családapa szituációjában én is olyan élethelyzetbe kerültem, hogy a szorongásaim miatt szakemberhez fordultam, és a segítő beszélgetéseknek köszönhetően tudtam csak túllépni ezeken.

Azért vállalom ezt fel a nyilvánosság előtt, mert rá akarok mutatni: nem ciki segítséget kérni, és fel akarom hívni a figyelmet arra is, hogy jelenleg nem mindenki tud megfelelő módon hozzáférni a mentálhigiénés szolgáltatásokhoz” – mondta el Ujhelyi a beszélgetésen.

A koronavírus mentális és lelki hatásaival kapcsolatban összehívott független szakértőkkel és a diákság érdekképviselőivel tartott beszélgetésen Ujhelyi hangsúlyozta, hogy fájdalmasan keveset foglalkozik a társadalom a covid-járvány okozta mentálhigiénés problémákkal.

Széleskörű felmérések bizonyítják, hogy a betegségből felépültek egyharmada küzd poszt-covid betegségekkel (például szorongással, depresszióval, alvászavarral), de súlyos mentális károkat okoztak a szociális kapcsolatokat megtörő kényszerű korlátozások is, például a betegséget egyébként elkerülő fiatal diákság körében.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus a beszélgetés alatt kiemelte, hogy az emberek többsége nincs tisztában a pszichológiával és mentálhigiénével kapcsolatos kifejezésekkel, illetve lehetőségekkel, így sokan azért nem jutnak el szakemberhez, mert nem tudják, hogy mikor és mire használhatják ezeket a szolgáltatásokat.

Makai hozzátette: a gyermekek érzelmi szinten élik meg a mostani járványhelyzet okozta problémákat és nem tudati szinten, vagyis érzik, de nem értik a feszültséget, így ezen kell segíteni.

„Pszichés menedéket kell tudni nyújtani, visszaadni a kontroll érzését” – fogalmazott Makai Gábor, hozzátéve: saját felnőtt-praxisában több példa is volt már arra, hogy a felmerülő párkapcsolati vagy más problémák mögött sok esetben a covid-időszak konfliktusai, veszteségei bújtak meg indokként vagy felerősítő hatásként.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: