Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Matteo Salvini, a Lega nevű olasz szélsőjobboldali párt elnöke vasárnap Portugáliában járva kijelentette, hogy eljött az ideje a jobboldali európai pártok összefogásának. Azt reméli, hogy egy legalább 130 fős új frakció alakulhat az Európai Parlamentben hamarosan. Az összefogásba három jelenlegi EP-frakcióból vár pártokat:

Az legdurvább széljobb frakcióból, az ID (Identitás és Demokrácia) frakcióból – amelynek most 76 képviselője van, köztük a Salvini vezette Lega, a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés, és a német AfD képviselői;

A kevésbbé durva széljobb frakcióból, az ECR (konzervatívok) frakcióból – aminek most 73 képviselője van, és messze legnagyobb delegációját a lengyel kormánypárt (PiS) adja, de itt vannak például a spanyol Vox, a Fratelli d’Italia vagy éppen a Svéd Demokraták is;

Illetve várja a Fideszt, és azokat is, akik a Néppártból követnék a magyar kormánypártot – a Fidesz 12 képviselője az év elején lépett ki a csoportból, miután nyilvánvaló lett, hogy hamarosan kizárnák őket.

Ha a Salvini által remélt 130 képviselő csatlakozna az új csoporthoz, akkor a néppártiak és a szocialisták után ez lenne a harmadik legnagyobb frakció az EP-ben. Az erőviszonyokat alapvetően nem alakítaná át az egyesülés, az integráció-párti tömb kényelmes többsége (néppárt-szocialisták-liberálisok-zöldek) megmaradna, inkább csak felhangosíthatnák az EU-kritikus irányzatot az új csoport megalakításával. Több pénzt, több felszólalási lehetőséget és jobb bizottsági helyeket jelenthet a nagyobb frakció ugyanis.

Hosszabb távon a cél az volna, hogy a néppárt helyett ők legyenek az európai jobboldal meghatározó ereje. Salvini arról beszélt az új frakció tervének vasárnapi kihirdetésekor, hogy a sajtó nagy része most ugyan szélsőségesnek bélyegzi őket, de valójában ők az igazi európai jobbközép, mert a néppárt a baloldaliak és liberálisok szolgálója lett.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: