Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A jövőben már nemcsak az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel, hanem egy külső gazdasági társaságot is bevonva látná el a kormány a tankönyvek előállításával, valamint az iskolai tankönyvrendelés kapcsolatos feladatokat – írja a Népszava.hu.

 

A köznevelési törvény nemrégiben elfogadott módosításával ugyanis felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy rendeletben jelöljön ki gazdasági társaságokat az említett feladatokra.

A tankönyvellátás jelentős átalakuláson ment át az elmúlt évtizedben. A kormányzati intézkedések hatására a magántulajdonú tankönyvkiadók kötetei szinte teljesen kiszorultak a hivatalos tankönyvjegyzékről, miközben az állami és egyházi kiadók megerősödtek.

A tankönyvrendelést és az iskolai kiszállítást pedig 2013-tól már egyetlen cég, a Kello biztosítja. A tankönyvfejlesztés és kiadás feladatait az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet látta el egészen 2019 decemberéig.

Innentől a tankönyvfejlesztést az Oktatási Hivatal vette át. Ugy tudja a lap, hogy az említett gazdasági szervezet nyomdai feladatokat láthat el. Az minisztérium szerint ilyen társaság kijelölésére most nem volt szükség, mert az idén szeptembertől használatos tankönyvgyártás rendben zajlik.

A módosítás indoklásában oktatáspolitikai és minőségi szempontokra hivatkoznak, de a lap forrásai arra is felhívják a figyelmet, hogy mindez hasonló eredményt hozhat, mint az egyetemek alapítványi kiszervezése.

Egy, a jelenlegi kormányhoz hű társaságnak az állami tankönyvállomány szerzői jogait is könnyedén átadhatják. Ez a társaság aztán akár egy kormányváltás után is ragaszkodhat ahhoz, hogy az utóbbi években kifejlesztett könyvek kerüljenek az iskolákba.

Annak ellenére is, hogy a 2016-tól megjelent, úgynevezett „újgenerációs” állami tankönyveket rengeteg kritika érte elsősorban szakmai hibáktól hemzsegő, sokszor botrányosnak is nevezhető tartalmaik miatt. A kötetek folyamatos javítgatásra szorultak, de a 2020 szeptemberétől felmenő rendszerben bevezetett új Nemzeti alaptanterv (NAT) miatt újra át kell azokat dolgozni


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: