Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Bár pár napja az RTL Híradónak megnyilvánuló Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, nem igaz, hogy a propagandatörvényként emlegetett új törvény miatt ne lehetne adásba adni a Jóbarátok című sorozatot, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Media1-nek adott válaszának lényege úgy foglalható össze: akkor derül ki, hogy bírságolnak-e a sorozat kapcsán, ha valaki bejelentést tesz a sugárzást követően a médiaszolgáltató ellen.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára az RTL Híradónak arról beszélt, a Jóbarátok című sorozat továbbra is leadható lesz, sőt ő is megengedi a gyerekének, hogy megnézze, de azt is elismerte, a végső szót valójában nem ő mondja ki, hanem a médiahatóság.

Az NMHH nem olyan határozott a Jóbarátok kapcsán, mint Orbán Balázs- derül ki a Média1 cikkéből. Ugyanis a portál kérdést küldött a helyzet tisztázása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, hogy megtudjuk: akkor most Orbán Balázs igazat mondott-e, mégis leadhatók-e a Jóbarátok LMBTQI epizódjai, vagy sem.

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága válasza azonban nem teszi tisztába érdemben a kérdést, az aligha fogja megnyugtatni a médiaszolgáltatókat. Ugyanis arra az igennel vagy nemmel megválaszolható eldöntendő kérdésünkre, hogy a Jóbarátok című tévésorozat homoszexualitást is tartalmazó jelenetei leadhatók-e az új szabályozás alapján, illetve ha ez megtörténik, fognak-e bírságolni, a hatóság a következő, meglehetősen kétértelmű választ írta a Media1-nek:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve annak Médiatanácsa az irányadó alkotmányjogi elvek és a közigazgatásra vonatkozó általános eljárási szabályok alapján kizárólag egyedi hatósági ügyben, az ügy körülményeinek vizsgálata során megállapított tényállás keretében alkalmazhatja, értelmezheti a hatáskörébe tartozó jogszabályi rendelkezéseket, hatósági eljáráson kívüli jogértelmezésre a hatóság nem jogosult. ”

Arra a kérdésükre, hogy a hatóság mi alapján tervezi annak megítélését, hogy két, egymás kezét megfogó azonos nemű ember homoszexuális vagy csupán testvérei-e egymásnak, és csupán testvéri szeretetből fogják-e meg egymást kezét, illetve elérhető-e valamilyen útmutató a hatóság honlapján, mely segítene eldönteni a kérdést a médiaszolgáltatók számára már a sugárzást megelőzően, hogy mi az a tartalom, ami belefér az NMHH értékmérőjébe, és mi az, ami nem, egyáltalán nem válaszoltak.

A fentiekből az következik, hogy a Jóbarátok lehet, hogy leadható, de lehet, hogy nem. Ez majd akkor fog kiderülni, ha valamelyik csatorna leadja az érintett epizódokat, és valaki bejelentést tesz a médiaszolgáltató ellen az új törvény alapján- összegzi a kialakult helyzetet a Média1


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: