Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A vendéglátók ipartestületének elnöke szerint a magas bérigények, a szakemberhiány, a külföldi turisták elmaradása is gondot okoz a szektorban, ami miatt például a szállodák közel fele ki sem nyitott. Áremelésre is szükség lesz a vendéglátásban a magas alapanyagárak miatt.

Nagyon nehéz helyzetben kezdték meg a nyári idegenforgalmi szezont az éttermek a hatalmas bérigények, a turisták és a személyzet hiánya, a magas alapanyagárak és az elviteles ételek várható áfanövekedése miatt – erről Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke beszélt az Inforádiónak.

 

Kovács szerint a fővárosi vendéglátás még nagyobb bajban van, mint az országos a külföldi vendégek hiánya miatt. A városi magyarok pedig inkább vidéken, a Balatonnál, vagy más hazai vízparton töltik a nyár egy részét, vagy külföldi országokban nyaralnak. A külföldi turisták Kovács szerint őszig nem is nagyon lesznek, ezért Budapesten sokkal kevesebb vendéglátós mert kinyitni, mint máshol.

Nem volt értelme sok üzletnek kinyitnia azért, hogy aztán teljes költséggel finanszírozza a nyitvatartását, merthogy megfelelő kereslet híján nem lett volna rentábilis az üzemelés. Szálloda például rengeteg nem nyitott meg, 40-50 százalék, és nyilván a szállodákhoz kötődik a vendéglátás. Sokan várták, hogy a labdarúgó-Eb komolyabb turizmust hoz, sajnos ez nem nyilvánult meg, magyarok voltak az első két meccsen a Puskás Arénában
– mondta el az Inforádiónak.

Az ipartestületi elnök arról is beszámolt, hogy a szakemberhiány is jelen van, nagyobb mértékben sújtja a szektort, mint korábban.

Nagyon sokan hagyták el végleg a vendéglátást a Covid alatt. Tudunk olyan helyről, ahol a kényszerűségből elküldött munkavállalók egyike sem akar visszatérni, nem az üzlet miatt, hanem a vendéglátás miatt; 8-10 hónapot meg kellett oldaniuk máshogy, kereskedelemben, az építőiparban vagy az IT-szektorban helyezkedtek el, a jelenlegi munkahelyük nyújtotta biztonságérzetet még alacsonyabb jövedelem mellett sem akarják feladni
– fogalmazta meg a helyzetet Kovács László.

Az elnök úgy látja, a vendéglátóipar munkáltatóinak a hatalmasra növekedett bérigénnyel és a magas alapanyagárak komoly gondot jelentenek most, emiatt kénytelenek megemelni az árakat.

Ha most kimegy valaki a piacra, akkor 20-25 százalékkal drágábban kapja a húst, mint egy éve, és a munkaerőpiacon is körülbelül hasonló árú munkabér-emelkedés volt
– mondta el az Inforádiónak az elnök, aki szerint nagy segítséget jelentene az ágazatnak, ha az elviteles ételek áfája nem ugrana vissza a korábbi 27 százalékra a válság elmúlásával, hanem maradna továbbra is 5 százalékon, mint a lezárások idején.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: