Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Több magyar újságíró, egy laptulajdonos és több ismert személy telefonját is meghekkelték az elmúlt években egy izraeli kémprogrammal, amelyet csak (!!) kormányzati szerveknek adnak el. A lehallgatások megrendelése mögött a titkosszolgálatok és így a magyar kormány sejlik fel. Az ellenzék emiatt kezdeményezi a nemzetbiztonsági bizottsági ülést, és szerintük a beismeréssel lesz egyenértékű, ha a fideszes képviselők bojkottálják az ülést.

A hvg.hu cikke szerint rendkívüli nemzetbiztonsági bizottsági ülés összehívását kezdeményezi a testület több ellenzéki tagja (Stummer János elnök, Molnár Zsolt, Ungár Péter), amiatt a megfigyelési botrány miatt, melyről a Direkt36 oknyomozó portál Telexen megjelent cikkéből értesült az olvasóközönség vasárnap.

 

A cikk szerint az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vettek az izraeli kémprogrammal a Pegazussal, több mint 300 magyar kerülhetett a kormány célkeresztjébe, az újságírók kutatásai szerint a titkos megfigyelések mögött közvetett bizonyítékok szerint magyar állami szervek állnak. A Direkt36 kérdéseiben megfogalmazott állításokat a magyar kormány nem tagadta, illetve érdemben nem válaszoltak a kérdésekre.

A hvg.hu idézi az ellenzéki politikusok által kiadott közleményt, amely szerint ha bebizonyosodik, hogy a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét, az olyan szintlépés az elmúlt 10 évhez képest is, hogy nem maradhat következmények nélkül.

Az ellenzéki képviselők a rendkívüli nemzetbiztonsági bizottsági ülésen meg akarja hallgatni a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit is, és tételes válaszokat akarnak kapni a cikkben írt felvetésekre.

Közleményük szerint ha a kormány érdemben nem lesz képes cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként lehet kezelni. Azt is beismerésként fogják tekinteni, ha a kormánytagok, vagy a bitzottság fideszes tagjai bojkottálják az ülés megtartását (a bizottságban a Fidesz-KDNP van többségben, így távolmaradásukkal megakadályozhatják az ülés megtartását) – olvasható a hvg.hu összefoglalójában.

A hvg.hu egy másik cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy sem a Magyar Távirati Iroda (MTI), sem az Origo, sem pedig más kormánypárti lapok nem írtak vasárnap késő estig egy sort sem az ügyről. Az MTI Országos Sajtószolgálaton (MTI OS) végül 23:40-kor megjelent Az LMP parlamenti frakciójának közleménye címmel az ügyről egy közlemény, de azt nem vették át a szerkesztők az MTI hírfolyamába, nem szemlézték a közleményt.

A cikk szerint mindeközben a tényfeltáró munkában közreműködő brit Guardian és a német Süddeutsche Zeitung, és nyomukban több más külföldi sajtótermék – mint a francia Le Monde, vagy a német Die Zeit –  is címlapján hozta a sztorit a magyar lehallgatási botrányról, általában Orbán Viktor képével illusztrálva az ügyet.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: