Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Pethő András és Dercsényi Dávid is azon újságírók között van, akiknek a gyanú szerint feltörték a telefonjukat és lehallgatták őket- az ATV Egyenesbeszéd című műsorában beszélnek az esetről

A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is.

A kutatás során számos olyan közvetett bizonyítékot is találtunk, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

 

Pethő András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: pár hónappal ezelőtt a Süddeutche Zeitung újságírói, akik a Panama-iratokat is megszerezték korábban, kerestek meg minket azzal, hogy itt van egy izgalmas projekt, aminek fontos magyar szálai vannak.

Az újságírók még a szokottnál is jóval óvatosabbak voltak a kommunikációban Pethő szerint, a telefonját átvizsgálták a beszélgetések előtt. Személyesen eljöttek a német és egy francia újságírók.

Az alap listában van nagyjából 50 ezer telefonszám, azt hogy honnan, azt nekik sem mondták el. Ezt az adatbázist elemezték, kutatták az elmúlt hónapokban. Arra a kérdésre, hogy miért kerülhetett rá a kémprogram az újságírók telefonjára, azt mondta: Panyi Szabolcs egy kérdést küldött az egyik minisztériumnak egy témában, miután másnap rákerült a szoftver a telefonjára, ez az eljárás nagyjából még 10 esetben felfedezhető volt.

A kémszoftver legújabb verzióinál már semmilyen linkre nem kell rákattintania a felhasználónak, hanem teljesen észrevehetetlenül történik – mondta Pethő. Hozzátette: ez egy fegyver, egy fejlett kémszoftver, csak úgy adhatják el, hogy az izraeli védelmi minisztériumnak engedélyt kell rá adnia, mint ahogy a fegyvereladások esetében.

Dercsényi Dávid a hvg.hu volt újságíróját Panyi Szabolcs kereste meg május végén, hogy egy kényes ügyről szeretne vele beszélni, amikor Panyi elmondta neki, hogy valószínűleg megfigyelik. 2019. április-májusa környékén figyelhették meg az újságírót.

Szerinte a Hassan F.-üggyel kapcsolatos kérdései miatt kezdték el megfigyelni. Ez a fajta megfigyelés azért nem érte meglepetésként, mert korábban a HVG-s időszaka alatt kaptak olyan jelzéseket, hogy vannak nem törvényes módon való megfigyelésre utaló jelek.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: