Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ahogy már megírtuk, a HVG hatalmas Fidesz-botrány robbantott. Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kormányzati kémprogramját, a Pegasust – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Kutatásuk során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak.

A Direkt36 tényfeltáró cikke szerint itthon az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is célba vehettek. A Direkt36 megjegyzi, az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték, de számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe, hozzáférve a legbizalmasabb információkhoz is.

A Pegasust az NSO csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el más országoknak és hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehetne bevetni. Ezzel szemben a tényfeltáró projekt kiderítette, hogy az NSO ügyfelei legalább 10 országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen.

Magyarországon több mint 300 célpont lehet, közülük egyelőre a következő embereket azonosították be:

Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a hvg.hu korábbi újságíróját, aki a terrorizmussal vádolt Hasszán F.-ről írt cikkei miatt kerülhetett célkeresztbe.

Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.

Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett Chikán Attila közgazdász professzor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.

Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, Nagy Ajtony Csabát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. Simicskát azért nem lehetett ezzel a szoftverrel célba venni, mert nem használt okostelefont, az érzékenyebb témájú megbeszéléseit pedig személyesen folytatta.

A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

A nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott adatokból nem derült ki egyértelműen, hogy ki vetett be a kémszoftvert, azonban a lap szerint több körülmény is arra utal, hogy a magyar hatóságok használták a programot magyar célpontok ellen. Az NSO nem válaszolt az újságírócsapat által elküldött kérdéssorra.

A magyar kormány is kapott egy részletes kérdéssort a cikkben szereplő összes lényeges állítással. Ezek egyikét sem tagadták, illetve nem reagáltak érdemben. Azt írták, „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, hozzátéve, hogy Magyaroszág „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A Forbidden Stories által vezetett nemzetközi tényfeltáró projekt oknyomozása alapján az NSO ügyfelei jellemzően autoriter vagy korrupt államok, amelyek újságírókat, jogvédőket, tudósokat, politikusokat, ügyvédeket, üzletembereket és más civileket is célba vettek.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: