Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke megerősítette azt hírt, amely egy közösségi posztban jelent meg, miszerint egy egyetemi adjunktus mindössze 190 ezer forintot kap kézhez havonta. 

192 506 Ft ennyit keres ma Magyarországon egy egyetemi adjunktus, doktori végzettséggel, folyamatos kutatói és publikálási kötelezettséggel – írta a napokban az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik adjunktusa.

Dráviczki Sándor, az FDSZ  elnöke  arról tájékoztatta az Indexet,  hogy egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, publikál és oktat, szintén nevetséges összeget keres, a 150 ezer forintot sem éri el a jövedelme, ami mindössze 883 forintos órabért jelent.

Megalázóan siralmas ez az összeg, amellyel még hitelt sem tud felvenni.
Ugyanakkor az elvárások magasak az egyetemi tanársegédekkel szemben; doktori iskolába járnak, nyelvvizsgáznak, kutatniuk kell, publikálniuk, konferenciákon részt venni.

Az FDSZ  elnöke hozzátette, a felsőoktatásban dolgozók számára a bértábla csak minimum összegeket határoz meg, vagyis az egyetemek ennél magasabb összeget is fizethetnek, de a gazdasági helyzetük nem engedi meg. Dráviczki példaként említette meg, a Nyíregyházi Egyetemet, ahol szintén csak a jogszabályi minimum összeget tudják biztosítani az oktatóknak.

Rámutatott arra is, hogy egy egyetemi tanár, pályájának csúcsán, aki többféle tudományos fokozattal rendelkezik, nemzetközileg elismert, nyugdíjazása előtt is legfeljebb 368 ezer forintot kereshet.

Vannak azonban még ennél is meglepőbb esetek a felsőoktatásban. Miskolcon és Pécsen több mint 100 egyetemi oktató mindenféle díjazás nélkül dolgozik. Az FDSZ szerint ez munkajogilag, és etikailag is aggályos kérdéseket vet fel.

A Miskolci Egyetemen jelenleg 31-en oktatnak ellenérték nélkül, vagyis ingyen, megbízási jogviszony keretében – adta hírül az Átlátszó. Dr. Dabasi-Halász Zsuzsanna egyetemi docens, az FDSZ helyi vezetőjének is tudomása van a problémáról. Véleménye szerint ha a munkáltató bérezés nélkül várja el a feladatok ellátást, akkor nem várható el, hogy a munkavállaló magas színvonalon végezze el munkáját.

A Miskolci Egyetem mellett az Átlátszó megkeresésére csak a Pécsi Tudományegyetem közölt információkat a az oktatók alkalmazási jogviszonyáról, és azok bérezéséről. A pécsi egyetem válaszában közölte, hogy jelenleg több mint 90 oktató van, aki díjazás nélkül, társadalmi szerepvállalásként látja el feladatát.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: