Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lattmann Tamás a napokban bejelentett, a kormányzat által gyermekvédelminek nevezett népszavazással kapcsolatban azt mondta: ez egy belső jogi eszköz, ezzel az adott állam alkotmányos rendjében vagy lehet kötelező szabályt alkottatni a jogalkotóval, ebben az esetben viszont egy politikai kommunikációs megoldás.

Lattmann Tamás az ATV Start című műsorában a jogállamisági jelentéssel kapcsolatban azt mondta: szerinte politikai üzenetként kell látni ezt, bár lehet konkretizálni, de erre oda kell figyelnie mindenkinek, aki ebben a témában üzenetet akar megfogalmazni, mert az uniós államok között vannak különbségek, de ezek nem jelentik azt, hogy egyik állam „jogállamibb”, mint a másik, mert bizonyos eltérő megoldások léteznek.

A szakember úgy látja, nem biztos, hogy az Európai Bizottság konkrét kijelentéseket tesz azzal kapcsolatban, hogy mit tartana ideálisnak, mert figyelembe kell venni a tagállami különbségeket, de megfogalmazhat a problémák tekintetében nagyon konkrét hibákat, amiknek a javítását szeretné látni.

„Ez marhaság” – reagált a nemzetközi jogász arra a felvetésre, hogy tegnap a kormányinfón elhangzott: a népszavazás az egyetlen eszköz a kötelezettségszegési eljárással szemben. Egy népszavazás egy belső jogi eszköz, ezzel az adott állam alkotmányos rendjében vagy lehet kötelező szabályt alkottatni a jogalkotóval vagy nem – itt említette példaként a Brexit-népszavazást.

Szerinte ez egy politikai kommunikációs megoldás, a kormány felfest egy „ál-csatát”, amit neki meg kell vívnia, arra kivívja az emberek politikai támogatását, majd ennek birtokában megpróbál erőt mutatni az unió felé. A kvótanépszavazásnál is egy olyan kérdést dobott fel a kormány, ami nem volt aktuálisan az asztalon, de lehetett vele mozgósítani –

A kormány és Karácsony Gergely által bejelentett népszavazásokkal kapcsolatban Lattmann Tamás azt mondta: jön egy választási kampány, így mindkettő a mozgósításról szól, de sok minden függ attól, hogy a megfelelő hatóságok mennyire fognak tisztességesen eljárni. Ha a kormánypártok által „feltöltött” választási hatóságok azt fogják csinálni, amire ő számít, például az ellenzéki népszavazásnál kihasználják a lehetőségeket, „húzzák-halasztják” az ügyet, akkor szinte biztos, hogy a főpolgármester népszavazása az időfaktor miatt nem lesz megtartható – hacsak menet közben nem próbálják meg jogi indokokkal ellehetetleníteni – fejtette ki a nemzetközi jogász.

 

A Nemzetbiztonsági bizottság a legfontosabb garanciális intézménye annak, hogy a megfigyelések, titkosszolgálati tevékenységek jogszerűen és politikailag is legitim módon történnek jelentette ki Lattmann Tamás. Szerinte ha a kormánypárt ezt nem hajlandó megfelelően működtetni, ellehetetleníti a működését, külföldön azt fogják látni, hogy a kormány nem is akarja ezt működtetni, és ennek nagyon rossz üzenete van.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a hírszerzés olyan tevékenység, ami megfelelő mértékű bizalmat is igényel, ezért van, hogy keveset tudni ezek működéséről, és ez rendben is van így, hiszen ezek nem transzparens módon működő szerveződések. De éppen ezért nagyon fontos az az ellenőrzés, amit az ellenzéki képviselők a bizottságon keresztül tudnak csinálni.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: