Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megkezdődött a Hősök terén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kezdeményezte tüntetés, amelyhez több szakszervezet is csatlakozott. A nagygyűlésre meghívták Pintér Sándort és Kásler Miklóst is, azonban egyik miniszter sem vett részt a demonstráción. 

Nemcsak egészségügyi dolgozók vesznek részt a szombati demonstráción, hanem a Hallgatói Szakszervezet és a pedagógusok is jelezték, hogy ott lesznek a tüntetésen, amelyet a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kezdeményezett, és amelyre reményeik szerint elmegy Kásler Miklós, emberi erőforrásokért felelős miniszter, valamint Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság elnöke is.

A döntéshozók nem hallgattak meg bennünket a tárgyalóasztalnál, ezért a Hősök teréről kell üzennünk a fizikai és lelki terheinkről és a felelősségteljes munkánk alulfinanszírozottságáról
– mondta korábban az Indexnek Balogh Zoltán, a MESZK elnöke.

Szerinte időszerű felülvizsgálni a szakdolgozók helyzetét, ugyanis véleménye szerint a magyar egészségügy nem bírja el, hogy további dolgozók távozzanak a szakmából. Portálunknak arról is beszélt, hogy a nagygyűlésnek induló kezdeményezésre először csak a szakma tagjait várták, azonban idővel egyre több szervezet jelezte részvételi szándékát, mint például a pedagógusok.

Balogh Zoltán a nagygyűlésen tartott beszédében párhuzamot vont az időjárás és az egészségügyi dolgozók megfeszített munkája között: „forróság lesz ma”, ahogy az elmúlt hónapokban „a szkafanderekben is hasonló volt a helyzet”. A MESZK elnöke megköszönte a „mindennapok hősei” áldozatos munkáját.

Miért vagyunk itt? Mi az értelme ennek az egésznek? Képviseljük a szakdolgozói érdekeket, annak ellenére is, hogy nem rendelkezünk olyan jogosultságokkal, mint egy szakszervezet – jelentette ki az elnök. Elmondta, hogy 2020 őszén kapták az első arculcsapást:

az egészségügyi szolgálati jogviszonyt bevezető törvény megalkotásába nem vonták be őket, csak néhány órájuk volt a joganyag elolvasására, érdemben nem adtak rá lehetőséget, hogy véleményezzék azt.

Mint mondta, első pillanattól kezdve tiltakoztak, hogy ne vonatkozzon rájuk eme szabályozás, mert már első áttekintésre is ellentmondásokat, hiányosságokat, méltánytalanságokat érzékeltek a joganyagban.

Több tízezren írták alá azt a petíciót, amelyet eljuttattak a legfőbb vezetőkhöz, hogy ne hirdessék ki ezt a törvényt. Már ekkor összegyűltek volna, de a veszélyhelyzet miatt erre nem volt mód, és szerinte nem lett volna ildomos, mert a kórházakban betegek ezrei feküdtek.

A fenti törvényt elcsúsztatva, lépcsőzetesen vezették be idén március elején. Közel 4 ezer egészségügyi dolgozó, köztük 3 ezer szakdolgozó nem írta alá a szolgálati jogviszonyt

Micsoda veszteség ez – hangsúlyozta Balogh Zoltán, aki szerint ezt nem hagyhatják szó nélkül. Hogy miért most tüntetnek? Mert május végén enyhültek a járványügyi korlátozások, így most fejezhetik ki elégedetlenségüket és egyet nem értésüket – fogalmazott a MESZK elnöke.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: