Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jövő hétre kezdeményezték, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság, meghallgassa Pintér belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK vezetőjét.

Még szeptember előtt ezen az úton is kiderülhet, hogyan történtek a vélhetően részben törvénysértő lehallgatások – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A fideszes létrehozású TEK-et azért hívja meg az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága, mert a hibrid – félig titkosszolgálati, félig azonban rendvédelmi – szervezetet a bizottság előzetesen felhatalmazta bizonyos beszerzésekre: leginkább eszközvásárlásokra, illetve meg nem nevezett lejárt szoftver liszenszek megújítására.

Most, hogy ezek a beszerzések megtörténtek, a részben ellenzéki tagokból álló bizottság jogosult azokról teljes részletességű beszámolókat kérni, és ha visszaélésekről szerez az tudomást az ügyletek kapcsán, feljelentést is tehet – ismertette Harangozó Tamás.

 

„A TEK olyan szervezet, hogy mondjuk a terrorelhárítással kapcsolatban önmaga megoldja a problémáit, az összes többi nemzetbiztonsági szervezet ugye a szakszolgálattól kér lehallgatást (…) és egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, hogy a TEK nem engedte meg magának, hogy saját maga is beszerezzen ilyet, mert teljes titok övezi a működését” – emelte ki a szocialista politikus.

„Adunk egy esélyt, hogy jövő héten lesz-e bizottsági ülés. Ha nem lesz bizottsági ülés, akkor nyilvánvalóan mi is be fogunk menni, ki fogjuk kérni ezeket a papírokat évekre visszamenőleg, és elkezdjük ezt a feldolgozó munkát szakértőink segítségével” – jelentette be. Emlékeztetett, a bizottságnál több ezermilliárd forintnyi ilyen titkos beszerzés történt az elmúlt évek során, ami egy döbbenetes adat.

Kérdésre, hogy várható-e a kormányt érintő külföldi vizsgálat az ügyben, Harangozó Tamás elmondta, azt a kormánynak lehetővé kell majd tennie. „Az az alapinformáció, hogy ezt a szoftvert nem tisztességesen és tömegesen használják akár törvénytelenül, valahonnan jött. Hogy onnan jön-e még más információ, azt az érintettek meg a Jóisten tudhatja csak… Ha bármilyen nagyon konkrét dolog még kijön, akkor az térdre kényszeríti ezt a kormányt, én ebben biztos vagyok”– tette hozzá.

Reagálva az Átlátszó újságírójának aznap közzétett pozitív Pegasus-tesztjére megjegyezte, „Azt tehát nem lehet állítani, hogy ez a dolog nem volt Magyarországon. Hogy ezt a magyar kormány törvényesen csinálta, vagy valami más titkosszolgálat a magyar kormány engedélyével, vagy magáncég, ezt tisztázni kell. Utóbbi kettő az totálisan büntetőtörvénykönyv, de nyilván az első is, ha törvénytelenül csinálták”.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: