Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orvoshiány miatt állt le szerdán az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya. A 11 éve hatalmon lévő Fidesz-kormány nem képes biztosítani a betegek ellátását – mondta el az MSZP Facebook oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján Vajda Zoltán, a párt alsórákosi és XVI. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje a drámai helyzetbe került kórház elől bejelentkezve.

Vajda Zoltán leszögezte, a Fidesz hazudik: igenis súlyos orvoshiány van az országban. „Az Orbán-kormány 11 éve nem képes megfizetni az orvosokat és ápolókat, és ezzel a bizonyos szolgálati jogviszonnyal megzsarolt és elüldözött nagyon sok orvost. Mindezt egy tomboló járvány kellős közepén!” – mutatott rá az orvosi és szakápolói munkaerőhiány okaira.

„Alsórákos és a XVI. kerület országgyűlési képviselőjelöltjeként, itt lakó állampolgárként én is érintett vagyok, és mivel magam is foglalkoztam az egészségügy reformjával, nyilvánvaló számomra: 11 év kormányzás után a Fidesz nem háríthatja át senkire ennek a felelősséget” – húzta alá.

Elmondta, egyértelműen látszik, hogy az új jogállási törvény rendkívül megnehezítette a vállalkozó orvosok munkáját, akik ezért inkább felmondanak. Mint mondta, ez a helyzet várhatóan tovább súlyosbodik, nagyon sok orvos ugyanis csak határozott időre, illetve határozott feltételekkel írta alá a szerződését.

A szocialista képviselőjelölt szerint a felmondások hátterében nem is feltétlenül az alacsony bérek állnak.  „Ez nemcsak pénzkérdés! A gyalázatos munkafeltételek és a megbecsülés hiánya is elűzi az orvosokat az állami egészségügyből, tehát számíthatunk rá, hogy a jövőben még többen fognak távozni.”

„Ki kell mondanunk, hogy ez az összeomlás kezdete” – jelentette ki, hozzátéve: a rendszerbe kódolva volt ennek a lehetősége.

Kiemelte, a magyar egészségügy lényegében működésképtelen: most „csak” az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya zárt be, de nemrég a zalaegerszegi traumatológián mondtak fel annyian, hogy nem tudták folytatni az ellátást. „A kórházak falára kitett kormányzati plakátoktól nem gyógyulnak meg a betegek, ettől a rendszer nem változik! Az Uzsokihoz tartozó körzeten nem segít az, hogy a betegek ellátására kijelöltek másik három kórházat” – figyelmeztetett.

Utalt arra is, hogy egy kiszivárgott belső utasítás szerint a másik három kórházból az ellátás után vissza kell szállítani a betegeket az Uzsoki Kórházba. „Értjük, ugye? A Fidesz a sokszor kritikus állapotú betegeket utaztatja és lefoglalja a mentők kapacitását csak azért, hogy fenntartsa (…) a működőképesség hamis látszatát. Ez szerintem cinizmus és embertelenség!”

„Mi azt mondjuk, hogy ez nemcsak a pénzen múlik, de több pénzt kell adni mindenképpen ennek a rendszernek!” – jelentette ki az MSZP politikusa.

Emlékeztetett, a helyzetet tisztázandó, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke írásbeli kérdéseket tett fel Kásler Miklósnak arról, hogy hány orvos és egészségügyi dolgozó távozott az Uzsoki Kórházból, annak sürgősségi osztályáról, illetve, hogy a miniszter mikor értesült a kialakult helyzetről. Vajda csatlakozott a párt társelnökéhez és követelte, Kásler adjon választ arra is, hogy a kormány mikor és hogyan kívánja helyreállítani az Uzsoki Kórházban a sürgősségi ellátást, illetve miként segítik az ellátásra kijelölt másik három kórház munkáját.

„Egy ilyen drámai helyzetben miért nem mondott még le Kásler Miklós?” – tette fel a kérdést végül Vajda, így folytatva: „és akkor végre tényleg főállásban kutathatná Mátyás csontjait.”


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: