Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A keddi nap folyamán bejelentette a hárompárti lengyel kormánykoalíció egyik tagja, hogy elhagyják a kormányt, miután a miniszterelnök kirúgta a pártvezetőt.

Már hosszú évek óta az egyesült jobboldal irányítja Lengyelországot, amely három pártból állt, melyből a legerősebb a sokak által ismert Jog és Igazságosság Párt (PIS), mely Orbán Viktor miniszterelnökkel ápol jó kapcsolatot.

A koalíciónak azonban van két másik fontos szereplője, az egyikük az Egyezmény nevű centrista párt, amelynek vezetője, Jaroslow Gowin eddig a miniszterelnök-helyettes volt Mateusz Morawiecki miniszterelnök mögött.

Morawiecki azonban úgy döntött, hogy kirúgja Gowint, amelynek hatására az Egyezmény bejelentette, hogy távozik a kormánykoalícióból – írja a Euronews. Ez pedig azt is jelenti, hogy a lengyel kormány összeomlik, mert kisebbségbe kerülnek a törvényhozás alsóházában.

Gowin elmondása szerint egyébként maga is a médiából értesült arról, hogy lapátra tették, miután Piotr Mueller kormányszóvivő bejelentette ezt egy sajtótájékoztató során. Ezért döntött végül úgy, hogy az Egyezmény akkor kilép a koalícióból.

A két párt egyébként már jó ideje szócsatában volt egymással a „Lengyel Deal” nevű gazdasági reformprogram kapcsán, Mueller több alkalommal is kritizálta Gowint, amiért nem sikerült jelentősebb előrelépést tenni a reformok terén.

Gowin azzal védekezett, hogy a reformprogram nem elég jól kidolgozott, leginkább adóztatási alapú lépéseket hajtanának végre, amely a középosztályt érintené a leginkább. Ezt részletesen ki is fejtette:

„Bejelentettük korábban, hogy az Egyesült Jobboldal nem fog adókat emelni. Ennek ellenére a reformprogram, amit nemrégiben Mateusz Morawiecki miniszterelnök bemutatott a vállalkozások és a középosztály számára drasztikus adóemeléssel jártak volna”

A Jog és Igazságosság így nehéz helyzetben találja magát, ugyanis nem maradt meg a többsége azokhoz a tervekhez, amelyeket keresztül akartak vinni. Innentől kezdve más pártok képviselőinek támogatására kell hagyatkozniuk, különösen a szélsőjobboldali képviselőkre.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: