Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Norvégiában 8 év után a balközép ellenzék nyerte a választásokat. A jobboldali Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn este elismerte választási vereségét. A baloldali blokk megszerezett a mandátumok közel kétharmadát.

Gratulálok Jonas Gahr Storénak – a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez
– mondta a 60 éves politikus párttársai előtt tartott beszédében az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltjének címezve szavait.

Mint mondta, a választási kampány “kemény volt, de jó”. A 2013 óta hatalmon lévő kormányfő kijelentette, hogy le fog mondani, de rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi nyolc évben.

A 61 éves Jonas Gahr Store volt mezőgazdasági miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal.

Úgy fogalmazott, hogy ez lenne az “A terv”. “Végre elmondhatjuk: sikerült!” – hangoztatta Store, akire sokan tekintenek a miniszterelnöki tisztség várományosaként. Store egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnak a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket.

Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának – hangsúlyozta Store, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon.

A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán a baloldali blokk megszerezte a mandátumok közel kétharmadát, mintegy száz képviselője lesz a 169 fős norvég parlamentben.

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: