Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Most nem kopaszokkal, hanem bábpártokkal lehetetlenítik el Fideszék az ellenzéki népszavazást, ugyanis Karácsony Gergely mindkét hitelesített népszavazási kérdését megtámadták a Kúrián: a Fudan-referendumról szólót magánszemélyek és a Fidesz bábként emlegetett Volner Párt, míg az álláskeresési járadék 9 hónapra hosszabbításáról szólót magánszemélyek és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is, melynek elnöke az a Parragh László, aki Orbán Viktor korábbi tanácsadója volt.

Hat felülvizsgálati kérelem is érkezett a szeptember 14-i, 16 órás jogorvoslati határidőig Karácsony Gergely főpolgármesternek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által augusztus 30-án jóváhagyott népszavazási kezdeményezéseire – tudta meg a hvg.hu a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

Az NVI tájékoztatása szerint a Fudan Egyetem beruházásáról szóló népszavazást hitelesítő határozattal szemben három felülvizsgálati kérelmet adtak be: kettőt magánszemélyek, egyet pedig az exjobbikos Volner János pártja, a Volner Párt. A másik, az álláskeresési járadék (korábbi nevén munkanélküli segély) folyósításának 3 hónapról 9 hónapra emelését célzó kérdést szintén hárman támadták meg: két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Karácsony Fudan-os kérdése a nyáron, heves ellenzéki tiltakozás és tízezres budapesti tüntetés ellenére megszavazott Fudan-törvény visszavonására irányul, amellyel a kormány a kínai egyetem budapesti kampuszának létrehozását alapozta meg.

A jogszabály végrehajtásával nem siettek az állami szervek az elmúlt hónapokban, de végül belehúztak: bejegyezték az egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványt, amely ingyenes juttatásként rögtön mintegy 14 milliárd forint értékű vagyont kapott.

A Fudan-referendumot egyébként Volner János Fidesz bábpártja azzal a hivatkozással támadta, hogy az Alaptörvény-ellenes, mert nem lehet nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről népszavazást tartani.

A Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedésének több éves előkészítő munkája során valóban született egy olyan megállapodás, amely akár nemzetközi szerződésnek is telkinthető, bár ebben a jogászok véleménye megoszlik.

 

Karácsony Gergely a kérdéseket  még július 21-én nyújtotta be. Erre azután nyílt lehetősége, hogy saját referendumterve miatt a kormány feloldotta a járványveszélyre hivatkozva korábban “befagyasztott” népszavazási kezdeményezés lehetőségét.

 

Egy ilyen referendum ugyanakkor mindenképpen fáj a Fidesznek, ezért a kormány és a kormánypárt nemcsak lassíthatja, hanem ki is üresítheti a referendumot. Mivel a Fidesz tisztában van azzal, hogy a Fudan-ügyben még a saját szavazóbázisának egy jelentős része is az ellenzékkel ért egyet, “úgy veszítheti a legkevesebbet, ha mindent megtesz a referendum lassításáért” – mondta a hvg.hu-nak korábban Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, aki szerint a kormánypárt célja, hogy a népszavazásra csak a jövő évi választás után kerüljön sor.

Az ellenzék ugyanis a parlamenti kampány politikai nyüzsgését, rendezvényeit, kitelepüléseit kihasználva vélhetően össze tudná gyűjteni a 200 ezer támogató aláírást, ám az lenne az igazi politikai nyereség számára, hogy még a választás előtt egy Orbán- és Fidesz-ellenes népszavazássá tudná formálni a referendumot, ami így jó időzítéssel még az előírt magas – a Fidesz által megszavazott 50 százalékos – részvételi arány ellenére is sikeres lehetne.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: