Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Göncz Árpád lánya, Göncz Kinga is megszólalt Facebookon, levelét úgy lehetene összefoglalni:  elég Márki-Zayból, szavazz Dobrevre

Ha én Márki-Zay Péter helyében lennék, Dobrev Klárára szavaznék – és ezt mihamarabb nyilvánosságra is hoznám (Ungváry Krisztián- parafrázis)

Egy normális országban mindenki eldöntheti egy választásnál, hogy melyik jelölt értékrendje, személyisége a legszimpatikusabb számára, ennek megfelelően szavaz és rábizza a pártokra, hogy a választási eredmények alapján kössenek koalíciót, döntsenek kormányzati szerepvállalásról – ellenzéki szerepről.

A választó – a választójog titkosságának megfelelően – azután a döntését megtartja magának. Amit ma Magyarországon az előválasztás kapcsán látunk, az semmiben sem felel meg a fent leírtaknak.

Sorban olvasom a barátaim Facebook posztjait, amelyekben a választásukról, taktikai megfontolásaikról tudósítanak. Ez indított arra, hogy én is megszólaljak.
A Fidesz által létrehozott választási törvény olyan helyzetet teremtett, hogy a Fidesz csak abban az esetben váltható le választás útján, ha az összes párt és civil mozgalom összefog és mozgósítja a potenciális szavazóit – jobboldali, konzervatív, baloldali és liberális szavazókat.

Az előválasztás azt a célt szolgálta-szolgálja, hogy megtaláljuk azt az egyetlen ellenzéki jelöltet az egyes választókerületekben, aki a Fidesz kihívója lesz, illetve azt a miniszterelnök jelöltet, aki a választási kampány arca lesz jövő tavaszig. A miniszterelnököt azután – győzelem esetén-a parlamentbe kerülő ellenzéki pártok választják meg.

A választási törvényből az is következik, hogy – bárki lesz is a miniszterelnök-jelölt – az ellenzéki összefogás pártjainak és a civil mozgalmaknak szorosan együtt kell működniük a jövőben is. Rá kell vegyék a szavazóikat, hogy ne csak elmenjenek szavazni, hanem elfogadják a másik párt vezetőjét, „arcát” is. És én ezt látom veszélyben az utolsó héten.

Nem az a baj, hogy viták vannak – az végre az élő demokrácia jele.
A baj az, hogy olyan kijelentések hangzanak el, amelyek megsértik a másik párt választóit, olyan árkokat ásnak, amelyek aztán nem betemethetőek és ezzel a teljes ellenzék győzelmét kockáztatják.

Márki-Zay Péternek sok olyan mondata, ötlete volt az utóbbi napokban, amelynek ilyen hatása volt: sok nőt háborított fel, hogy szerinte Dobrev Klára „női mivolta létére” ért el jó eredményt, hogy nem ördögtől való „listát vezetni arról, hogy ki cigány és ki nem”, hogy az 1 millió forintos felajánlásával azt elővételezte, hogy Dobrev Klára csak választási csalás révén nyerhet.

Ezeken a kijelentéseken Márki-Zay Péter próbált enyhíteni, igyekezett megszólítani a baloldali szavazókat, kifejezni a nőkkel szembeni megbecsülését. Ennek azonban az lenne a leghitelesebb módja, ha Dobrev Klárára szavazna, és ezt nyilvánosságra is hozná.

Az igazi tét nem az, hogy ki lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt jövő héttől: akárki is, a 6 párti megállapodás programját fogja végrehajtani, mert egyébként nem lesz parlamenti támogatottsága.

Az igazi tét az, hogy a potenciális ellenzéki szavazók elmennek-e választani, elfogadhatónak, hitelesnek tartják-e egymás „arcait”. Arra bíztatnék tehát mindenkit, hogy nyugodtan szavazzon az előválasztás 2.fordulójában arra, akit az értékei alapján a legközelebbinek érez.

Azzal ellentétben, amit napok óta látok a Facebookon, nekünk, választóknak most nem kell taktikai megfontolások alapján szavaznunk. Az lenne a jó, ha látnánk az igazi támogatottságokat.

A jelölteknek kell mindent megtenniük, hogy minél szélesebb választói csoportok számára legyenek elfogadhatóak, vonzzák be a saját választóikat és ne riasszák el a másikét.
Bármi lesz is az eredmény, mindketten ott lesznek a porondon és együtt kell működniük jövő áprilisig, sőt reményeink szerint azután is.

Én mindenesetre a saját értékeim szerint Klárára fogok szavazni és szeretném látni, hogy Márki-Zay Péter nemcsak szavakban ismeri el a nők teljesítményét és becsüli meg a baloldali és liberális szavazókat, hanem tetteiben is. És ez egyetlen – láthatóvá tett- szavazattal megtehető. Arra biztatom tehát, hogy szavazzon Dobrev Klárára és ezt mondja is el nyilvánosan….


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: