Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kötelezővé teheti a kormány új döntése értelmében a védőoltást a munkáltató. A szomo.hu arról ír, hogy mindenhol a dühös reakciók vannak elsöprő többségben a Facebookon az intézkedés miatt. A szakszervezetek is tiltakozni kezdtek.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány három intézkedést hozott a romló járványhelyzet miatt. Köztük arról is döntöttek, hogy a munkaadók szervezeteinek javaslatára, a cégek és vállalkozások jogot kapnak arra, hogy kötelezővé tegyék az oltást az ott dolgozók számára.

A szomo.hu arról ír, hogy a kommentelők között óriási felháborodást váltott ki az intézkedés. „Szánalmas! Akkor sem oltatom magam!” – írta egy kommentelő a Szeretlek Magyarország Facebook-oldalán. Véleményéhez többen is csatlakoztak: „Akkor munkahelyem sem lesz ha így megy tovább, köszönjük” „Nem kötelezhet rá senkit!!!!” „Lassan be kell írni az önéletrajzba: Volt-e oltva: Igen.”

De nem csak a Facebook népe horkant fel a döntés miatt, hanem a szakszervezetek is tiltakoznak. A bejelentésre a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményben reagált.

A MASZSZ elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azt a döntését, amely a munkáltatókra hárítja, hogy ők kötelezzék dolgozóikat arra, hogy oltassák be magukat. A szakszervezet szerint a kormány ezzel a döntésével csak tovább erősíti a diszkriminációt, valamint áthárította a járványhelyzet okozta felelősséget, pedig sokkal inkább egyezkedésre lett volna szükség a felek között.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy fizetés nélküli szabadságot eddig kizárólag a munkavállaló kérhetett, így a munkaadó nem jogosult azt meghatározni.

Most viszont a fizetés nélküli szabadság kapcsán a munkáltató a munkaidőkeret kijátszására is lehetőséget kap, amely tovább rontja a dolgozók megélhetését. A MASZSZ Alaptörvény ellenesnek tartja, hogy a munkáltató rendkívüli felmondást alkalmazzon az oltást megtagadóval szemben.

Hozzáteszik, a most kialakult hiánygazdaságnak köszönhetően ezzel a jogszabállyal a kormány olyan eszközt adna a munkáltatók kezébe, amellyel visszaélve egy elbocsátási hullámot is gyorsan el tudnának intézni.

A szakszervezet szerint az ellátásbiztonságot és az oltási hajlandóság növelését más eszközökkel is meg lehetett volna oldani, nem pedig a munkáltatók erőfölényét erősítve, a dolgozók kiszolgáltatottságát növelve, ad hoc intézkedéseket hozni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke még júliusban javasolta a kormánynak a dolgozók kötelező beoltását. Kordás László, a MASZSZ volt elnöke akkor úgy nyilatkozott, a jogszabály egy nem létező problémát akarna orvosolni.

Kordás szerint ugyanis a helyi szakszervezetek segítségével szinte minden munkahelyen meg tudott egyezni a munkáltatói és a munkavállalói oldal az oltások beadatásáról. A legtöbb helyen ezt plusz juttatásokkal oldották meg: aki vállalta az oltást, az szabadnapot kapott, de egyéb megoldások is működnek.

A kötelező oltással viszont ezek a juttatások is megszűnnének. A Magyar Szakszervezeti Szövetség most a Versenyszféra Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását kezdeményezi.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: