Kilencvenhárom éves korában elhunyt az olasz sajtó által a tiramisu desszertsütemény atyjának titulált Ado Campeol.
A veterán vendéglátós volt annak az olasz étteremnek a tulajdonosa, ahol a világhírű édesség napvilágot látott hátul a konyhában a felesége és a főszakács közös munkája révén. A finomság 1972-ben került a menüre, de a Campeol család sosem védette le, így járványszerűen, akadálytalanul hódította meg a világot az olasz különlegesség.
Vannak, akik vitatják a tiramisu eredettörténetét, van olyan verzió is, miszerint egy bordélyházban szolgálták fel vágyfokozóként az észak-olaszországi Trevisóban.
A tiramisu társfeltalálója, Roberto Linguanotto séf elmondása szerint a desszert „baleset” következményeként jött világra, miközben az étteremtulajdonos feleségével vaníliafagylaltot főztek. A séf véletlenül mascarponét adott hozzá a tojás és cukor keverékéből álló alaphoz, az ízvilág meg annyira bejött, hogy némi piskótával testet adtak a szájban olvadó finomságnak.
A desszert neve a másik két koffeintartalmú komponensre, a kakaóra és a kávéra utal, így lett Tirami su, azaz „dobj fel”.