Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szégyen, amit a Fidesz a tanárokkal művel!- így reagált az MSZP a legfrissebb EU-s adatokra, melyekből most az Átlátszó készített egy összeállítást. 

Az Átlátszó megnézte, hogy a 27 EU tagállamban, valamint néhány más országban hogyan alakulnak a bérek, azaz mennyi pénzt vihet haza egy pályakezdő oktató, illetve egy sokéves tapasztalattal rendelkező tanár, aki a fizetési kategóriák legfelső szintjén helyezkedik el.

Hazánkban az adatok szerint, az euró mostani árfolyamán számolva egy tanársegéd 615 eurót, egy egyetemi tanár pedig nagyjából bruttó 1500 eurót keres. Ezzel Magyarország egyértelműen a lista végén szerepel.

Nem meglepő módon legjobban Svájcban és az Egyesült Államokban éri meg a felsőoktatásban dolgozni, az EU tagállamok közül pedig Hollandia éri el a legjobb helyezést a rangsorban. Mindhárom országban egy tanár átlagosan több mint 10 ezer eurót (3 milliónál is többet) vihet haza havonta. A pályakezdő oktatók esetében kicsit más a helyzet, a top 3-ba Norvégia, Dánia és az USA fér fel.

Árulkodó adat, hogy a lista első és utolsó helyén álló országok között több mint 5 millió forintos különbség van, de a fiatal oktatók is majdnem 4,5 ezer euróval többet vihetnek haza az Egyesült Államokban, mint Magyarországon- írj az Átlátszó

Szégyen, amit a Fidesz a tanárokkal művel- így reagált az MSZP a legfrissebb EU-s adatokra. A szocialisták arra is felhívják a figyelmet, hogy Orbánék „sikeresen” letaszították hazánkat az Európai Unió legrosszabb pályakezdő fizetést kínáló országok közé.

A 12 év Fidesz-kormányzás eredménye, hogy a bolgár és a román pályakezdő felsőoktatási oktatók is többet keresnek magyar társaiknál- szögezi le a baloldali párt.

Az MSZP szerint egy olyan életpályamodellt kell biztosítani a pedagógusok számára, amely már a fiataloknak is tisztességes megélhetést nyújt és vonzóvá teszi ezt a hivatást a pályaválasztóknak. A pedagógusbérek vetítési alapját hozzá kell rendelni a mindenkori minimálbérhez, amire a 2022-es kormányváltást követően, az MSZP jelenti a garanciát- írják

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: