Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szakács László, az ellenzék közös-jelöltje Pécs és Komló választókerületében az alábbi közleményt jelentette meg a Facebookon:

A ledolgozott élet után méltó és biztonságos időskort biztosítani sokkal összetettebb feladat, mint átalakítani a nyugdíjrendszert. De az az első, a megélhetés. De biztosítani kell a nyugdíjasok számára az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, és segíteni kell abban, hogy ne legyenek magányosak, segíteni kell az aktív időskort.

Az elmúlt 12 évben megtanulhattuk, hogy Orbán Viktor számára a nyugdíjasok csak és kizárólag a választási időszakokban lényegesek. Az, hogy valójában mennyire fontosak a miniszterelnöknek a nyugdíjasok, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kormány továbbra is messze az EU-s átlag alatt költ a nyugdíjkiadásokra.

Az Orbán-rendszer évtizedes ámokfutásának eredményeképpen a választások előtti pánikosztogatásokkor leszögezhetjük: 2021-ben 1 200 000 nyugdíjasnak kellett minden hónapban kevesebb mint 130 ezer forintból megélnie, a nyugdíjuk összege nem érte el a becsült társadalmi minimum összegét sem.

A Demokratikus Koalíció és az egyesült ellenzék szerint felháborító, hogy Orbánék azután, hogy az elmúlt 10 évben 1,2 millió forintot vettek el minden nyugdíjastól a svájci indexálás eltörlésével, most a választások előtt próbálnak a nyugdíjasok kegyeibe férkőzni. A DK és az egyesült ellenzék szerint a választások előtti osztogatások helyett végre igazságos és hosszútávon előnyös nyugdíjszámítási rendszerre van szükség.

A kormányváltás után a feladatunk lesz, hogy bebizonyítsuk, Orbán Viktor évtizedes tévedése, hogy a nyugdíjra miniszterelnöki kegyként és könyöradományként tekint. Áprilistól a Márki-Zay Péter vezette kormány véget fog vetni annak a korszaknak, amikor a nyugdíjasok létbiztonsága Orbán személyes, politikai és hatalmi érdekeitől függ.

Tisztességes nyugdíj jár a tisztességgel ledolgozott élet után, függetlenül attól, hogy éppen közelednek-e a választások vagy sem. 2022 után ezért az új kormány első intézkedéseinek egyikeként fogja a nyugdíjak értékállóságát biztosító nyugdíjszámítási rendszer bevezetését megkezdeni.

De itt nem állhatunk meg. Közös meggyőződésünk, hogy az új nyugdíjrendszernek közvetlenebb beleszólást és nagyobb szabadságot kell adnia még az aktív korú munkavállalóknak.

Ennek az egyik alapvetése, hogy aktív munkavállalók évente kapnak majd átfogó tájékoztatást arról, hogy adott pillanatban mennyi lenne a nyugdíjuk: az egyéni nyugdíjbiztosítási nyilvántartásnak tartalmaznia kell a keresetet, a levont nyugdíjjárulékot és a szolgálati időt.

Minden magyar embernek tisztán kell látnia az aktív éveket követő jövőjét illetően, hogy így tudjon mindenki felelős döntéseket hozni. Továbbá biztosítani fogjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, a nők számára továbbra is lehetővé tesszük, hogy a 40 évi jogosultsági idő megszerzése után továbbra is csökkentés nélkül, a korhatár elérése előtt nyugdíjba vonulhassanak.

A rokkantnyugdíjasoknak Orbán kormánya tett egy ajánlatot. Egy ajánlatot, ami nem tisztességes. Vagy elfogadja azt amit most a kormány kínál, vagy pereskedhet jövőre-2023-ban-, vállalva ennek minden kockázatát, költségét, kárát. Mi igazságot teszünk és végrehajtjuk az Alkotmánybíróság határozatát.

A Demokratikus Koalíció és az egyesült ellenzék szerint is egyértelmű, a következő kormánynak kiemelt feladata lesz az időskorúak megbecsülése. Ehhez biztosítani fogjuk a nyugdíjak értékállóságát biztosító vegyes indexálású nyugdíjszámítási rendszer bevezetését, megtartjuk a 13. havi nyugdíjat, nagyobb beleszólást és szabadságot biztosítunk a még aktív korú munkavállalóknak is, hogy tisztábban lássanak a saját nyugdíjas éveiket illetően.

Áprilistól a nyugdíj nem a mindenkori miniszterelnök személyes kegye lesz többé. Tisztességes nyugdíj jár a tisztességgel ledolgozott élet után, függetlenül attól, hogy éppen közelednek-e a választások vagy sem.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: