Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szavaztak az RTL Híradó nézői: Iványi Gábor lett az év embere. A metodista lelkész mélyen meghatódott az elismeréstől, amely szerinte nem csak az övé, hanem azé a csaknem ezer emberé, akikkel együtt dolgozik- írja az RTL.hu

Iványi Gábor kapta a legtöbb szavazatot az RTL Klub nézőitől, így ő lett az RTL Híradó Év embere 2021-ben. Az erről szóló oklevelet Kotroczó Róbert, a csatorna hírigazgatója adta át neki személyesen. A lelkész azt mondta, hogy nem csak az lepte meg, hogy ennyien szavaztak rá, hanem az is, hogy egyáltalán a jelöltek közé került.

Meg vagyok mélyen hatva. Köszönöm szépen. Talán nem vagyok annyira hozzászokva, hogy az embereknek annyira fontos az, amit csinálok. Illetve amit Jézus mondott hajdan, hogy nincs próféta tisztesség nélkül, csak a maga hazájában. Ezt abszolút megtapasztalom– fogalmazott.

Iványi Gábor több mint 50 éve segít a rászorulóknak. Hajléktalanszállót, óvodát, iskolát, átmeneti otthont és kórházat is működtet az általa alapított Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Ezzel 30-40 ezer embernek segítenek hosszabb-rövidebb távon. A lelkész azt mondta az RTL Híradónak, hogy bár a legtöbben az ő arcához kötik a segítő tevékenységeket, de ezeket nem egyedül végzi, hanem csaknem ezer munkatársával együtt.

Úgy tekintek magára a díjra, hogy az nem az enyém hanem mindannyiunké. Ugyanakkor felemelő érzés az is, hogy egy nagyon komoly, igazi versenytársakból álló közösségben lehetett ezt a sikert elérni – mondta a lelkész.

Miközben másokon próbálnak segíteni, az elmúlt tíz évben egyre nehezebb helyzetbe kerültek, több kormányzati intézkedés is sújtotta őket, emiatt a fennmaradásuk is veszélyben van. Ahhoz, hogy a munkájukat végezni tudják, hónapról-hónapra adományokra van szükségük.

Iványi Gábor szerint szabad emberként fontos a remény életben tartása, ezért vannak ügyek, amikor nem szabad hallgatni. Elmúlt 70 éves, de nem fáradt. Az egyik legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy példát mutasson a következő generációknak.

A lelkész tavaly szeptemberben kapta meg Budapest díszpolgára címet. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be, aki azt mondta, ezzel szeretné kifejezni a város valamennyi polgára nevében a szolidaritását a gyülekezet felé. A szeptemberi eseményen Iványi Gábor azt mondta, folytatják a munkát annak ellenére, hogy 10 éve nagyon nehéz körülmények között dolgoznak.

Ezzel arra utalt, hogy a 2011-ben elfogadott új egyházi törvénnyel az Orbán-kormány elvette a MET egyházi státuszát, ezzel elzárta a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékától, az egyházi pályázatoktól és a kiegészítő támogatásoktól. Iványi Gáborék több pert is indítottak. 2017-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélt meg hárommillió eurót, csaknem egymilliárd forintot. Ebből először a NAV felé törlesztették az addig összegyűlt adótartozásukat.

Tavaly februárban a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség váratlanul visszakapta az SZJA-felajánlásokhoz szükséges 0444-es technikai számát, így az egyházi 1 százalék újra felajánlható számukra, miközben az egyházi státuszukat továbbra sem kapták vissza.

A jó hír után júniusban érkezett egy újabb rossz: nem kötött köznevelési szerződést az Emberi Erőforrások Minisztériuma Iványi Gábor egyházával. A MET szerint az EMMI ezzel 95 millió forintot vett el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott köznevelési intézményektől, veszélyeztetve csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, és a velük foglalkozó mintegy 500 ember állását.

Az első köznevelési szerződést 2012-ben kötötte az EMMI és a MET, kifejezetten azért, mert a MET elveszítette egyházi státuszát, így nem kapja meg az egyházakat megillető kiegészítő támogatást. Az első köznevelési szerződés 5 évre, a 2012-2017 közötti időszakra szólt, a támogatás megegyezett a költségvetési törvény alapján járó támogatással.

2017. óta csak 1-1 évre vonatkozik a szerződés és a támogatás is a felére csökkent. Ezt a 2020/21-es tanévre tovább csökkentették, 95 millió forintra, a 2021/22-es tanévtől pedig nullára.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: