Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje arra kért mindenkit, hogy írja alá az ellenzéki népszavazást, mert ez a kormányváltás előszobája

170 ezer aláírás gyűlt össze eddig ahhoz a népszavazáshoz, ami a kínai Fudan Egyetem megépítésének elutasításáról és az álláskeresési járadék időtartamának növeléséről szól. Az ellenzék szerint napokon belül meglesz a törvényben előírt 200 ezer aláírás. László Róbert választási szakértő szerint ez nem kérdés, arra azonban így sem lát esélyt, hogy április 3-án erről a két kérdésről is lehessen szavazni.

 

„Most százhetvenezer aláírásnál tartunk országosan” – mondta Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja. Közös sajtótájékoztatóval egybekötött utcafórumon jelentette be az ellenzék, hogy még 30 ezer aláírásra van szükség, ahhoz, hogy a Fudan Egyetem és az álláskeresési járadék ügyében országos népszavazást tarthassanak a 2022-es országgyűlési választásokkal egy napon.

„Arra kérek mindenkit, hogy az elkövetkezendő napokban még jöjjenek, hiszen hamarosan le fogjuk adnia az íveket, vegye ki mindenki a részét a kormányváltásból, hiszen minden aláírás egy újabb szög az Orbán rendszer koporsójában” – emelte ki Karácsony Gergely.

Márki-Zay Péter azt mondta: egy hét alatt 70 ezer aláírás összegyűjtése jó teljesítmény. Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje a népszavazást a kormányváltás előszobájának nevezte.

„Az igazi népszavazás ugyanis az április 3-i választás lesz: Fidesz vagy nem Fidesz. Ez lesz a kérdés” – hangsúlyozta a miniszterelnök-jelölt.

Márki Zay Péter azt is elárulta, hogy szerinte mennyi esély van arra, hogy a választásokkal egy időben kerüljön sor az ellenzék által kezdeményezett népszavazásra.

„Gulyás Gergely és Orbán Viktor már meglehetősen egyértelmű szavakkal kifejezte,hogy eszük ágába sincs engedélyezni azt, hogy az ellenzék kérdései is rákerüljenek a szavazólapra a Fideszes aberrált kérdések mellé, de azt gondolom, hogy ettől függetlenül össze kell gyűjteni, remélhetőleg egy új kormány alatt, de azt gondolom, hogy ez a két népszavazási kérdés rendkívül fontos számunkra” – magyarázta Márki-Zay.

A főpolgármester csütörtökön azt mondta az Egyenes Beszédben, megvan minden közjogi esély arra, hogy lehessen erről szavazni április 3.-án.

„Ha ez nem így lesz, akkor az azért lesz, mert a Fidesz fél a nép véleményétől, és ha fél a nép véleménytől, akkor meg is érdemli, hogy leváltsuk” – mondta Karácsony.

A választási szakértő szerint semmi esély nincs rá, hogy árpilis 3-án az ellenzéki kezdeményezésű népszavazás megvalósuljon a hatályos jogszabályok miatt.

„Ha mindent elhúznának addig ameddig a törvény erre lehetőséget ad akkor akár még 2023 januárjáig is elhúzódhat ez a folyamat. Ennél realisztikusabb az, hogy valamikor nyáron, esetleg kora ősszel valósulhat meg ez a népszavazás, hogyha az ellenzék egy-két héten belül le tudja adni a szükséges aláírás számot” – fejtette ki László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

A szakember emlékeztetett: a Kúria 90 napos határidejének kihasználására, ami miatt az aláírásgyűjtés szeptember helyett csak decemberben kezdődhetett el.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: