Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az energiaárak elszállása ugyanis nemcsak hazai, de uniós szinten is megdobta az árakat, így importból sem várhatunk egy darabig olcsóbbat.

Tartósan magas zöldségárakra készülhetünk az energiaárak elszállása miatt – írja az Index. A portálnak Gubacsi Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke adott interjút.

„Bár sok megpróbáltatáson és piaci turbulencián van túl a magyar zöldségtermesztés, az elmúlt 20-30 évben nem volt példa arra, hogy akkora bizonytalansággal induljon egy év, mint az idén” – fogalmazott a szakértő. Hangsúlyozva: gyakorlatilag naponta változik, hogy mennyiért tudnak energiát vagy műtrágyát venni a termelők, az uniós energiapiaci helyzet változékonysága és a rekordszinten lévő földgáz- és áramárak miatt.

A szakértő éppen ezért azt javasolja a kormánynak: tegye szélesebb gazdálkodói kör számára elérhetővé a kedvezményes áramtarifát, ezzel ugyanis számos vállalkozás talpon maradását segítené – írja a portál.

„Ugyan a hazai hajtott kertészet területének kétharmada fűtetlen fóliaházakban, illetve termálvizes fűtésű növényházakban zajlik, a tavaly rekordszintre növekedő gázárak mégis erősen befolyásolják a működésüket, mivel napi árazásúvá vált az egyik legfontosabb alapanyaguk, a műtrágya – amellett, hogy 50–100 százalékkal drágább, mint egy éve.

A műtrágya ára korántsem mindegy akkor, ha hosszú kultúrás hajtott növények – azaz paprika, paradicsom, uborka stb. – termesztésével foglalkozik a kertészet. Jelentősen emelkedett a fóliák bekerülési költsége, de a felhasznált növényvédő szerek ára is.

A modernebb blokkfóliás növényházak, de a termálfűtéses üvegházak esetében is komoly tétel az egy év alatt három-négyszeresére drágult elektromos áram, mivel a vízellátást biztosító összes szivattyú működése erősen energiaigényes, ráadásul a legkorszerűbb termesztőházak már pótlólagos világítással gyorsítják a növények érését, ami szintén növeli az áramigényt” – mondta az Indexnek Nagypéter Sándor.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: