Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Európai Unió Bírósága február 16-án arról hirdet ítéletet, hogy lehet-e politikai és ideológiai feltételekhez kötni a tagállamokat megillető pénzügyi forrásokat – fogalmazott Orbán Viktor pénteken megjelent Szamizdat 16 című írásában

„A tagállamoknak nem szabad elfogadniuk, hogy az Európai Bíróság a tagállamok népei és kormányai helyett politikai döntéseket hozzon. Ez nemcsak Lengyelország és Magyarország ügye, ez minden európai polgár és tagállam közös ügye. Ébresztő!” – ezt írta Orbán Viktor szokásos, immár 16. szamizdat írásában. Mint ismert, február 16-án döntenek arról, megfelel-e az uniós jognak, ha nem támogatják tovább azokat az országokat, amelyek a jogállamisági elvek megsértésével veszélyeztetik az uniós pénzügyi érdekeket.

Ujhelyi István szerint bármi is legyen majd az ítélet, Orbán Viktornak azt el kell fogadnia. Úgy fogalmazott: „Az Európai Bíróság döntése az mindenkire érvényes. És ne felejtsük el: maga Orbán Viktor fordult a bírósághoz. Érdekes módon akkor még nem gondolta azt, hogy később nem akarja elfogadni a bíróság ítéletét. El kell döntsük: Európa vagy Orbán? Én Európára szavazok!”

Az MSZP EP-képviselője azt is mondta, szinte teljesen biztos abban, hogy a bíróság elutasítja a keresetet és február 16-a után elindul az eljárás Magyarország ellen egyebek közt a korrupció és az átláthatatlan közbeszerzések miatt. Hasonlóan gondolja Dobrev Klára is. A DK európai parlamenti képviselője azt mondja: „Bárhogy is csűri-csavarja Orbán Viktor, az Európai Uniós pénzek ellopása családtagoknak, oligarcháknak való kijátszása az igenis jogi kérdés. Sőt: büntetőjogi kérdés. Amikor az európai intézmények, akár a bizottság, akár a parlament, akár a bíróság megálljt parancsol neki, ezzel nem az európai unió egységét védik csak, hanem a magyar emberek érdekeit is.”

Orbán Viktor szerint Európai Bíróság kinevezte magát az európai föderációs törekvések zászlóshajójának. Cseh Katalin azonban úgy látja, a miniszterelnök csak előre magyarázza a bizonyítványát, mert tudja, hogy veszíteni fog a bíróságon.

„Semmi köze a jogállamisági mechanizmusnak a föderális Európához. Tudom, mert én is egyike voltam a kidolgozójának. Arról szól, hogy azokat a kormányokat, amelyek lábbal tiporják az Unió közös értékeit és akik nem jól használják föl a forrásokat, azokat ne támogassuk EU-s büdzséből. Ez egy teljesen egyszerű dolog” – jelentette ki a Momentum EP-képviselője.

A Republikon Alapítvány elnöke szerint a társadalom széles rétege szembesülhet azzal, hogy Orbánék törekvése megbukott, hiszen a keresetet ők nyújtották be. „Mindannyian, tehát a politika iránt kevésbé érdeklődők is szembesülnek azzal, hogy ha így marad tovább ez a dolog, ahogy a magyar kormány erőlteti, akkor bizony Magyarország súlyos vesztese lehet ennek a történetnek, nagyon súlyos támogatásoktól fejlesztési lehetőségektől eshet el. Mindannyiunk számára ez borzasztó kedvezőtlen lehet” – hangsúlyozta Horn Gábor. Hozzátette, április harmadika lehetőség kínál ennek korrekciójára


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: