Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ma több tucatnyi sárga mellényes NAV-os vonult ki a Dankó utca 11-13. szám alá a hajléktalanmentő egyesülethez. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, Iványi Gábor szerint politikai üzenetről van szó. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk mi is, hétfőn kivonult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Iványi Gábor hajléktalanmentő egyesületéhez, a Dankó utca 11-13. szám alá. A lelkész a Telexnek megerősítette, hogy van tartozásuk a NAV felé, viszont szerinte nem ez történne, ha az állam nem vette volna el a támogatásuk jelentős hányadát, aminek ellenére ők tovább működtetik például a hajléktalanmelegedőt és több száz adag ételt biztosítanak a rászorulóknak. Kiemelte: nem a NAV-osokra mérgesek, hiszen ők csak eszközök. Iványi szerint ugyanis nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó.

Iványi Gábor sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszélt, hogy reggel 9-kor érkezett ki hozzájuk 30 NAV-os kolléga, többen oldalfegyverrel, azonban nem mutatták meg, hogy milyen felhatalmazás alapján végeznének náluk ellenőrzést.

Iványi csak a sajtó jelenlétben nézte volna meg az erről szóló papírt, az adóhivatal munkatársai azonban ezt csak négyszemközt mutatták volna meg neki. A lelkész elmondta az ellenőröknek, hogy az épületben semmilyen dokumentumot nem őriznek, a pénzügyi papírokat és adatokat a főiskolán, az ottani számítógépeken őrzik.

Ez nem hatott semennyire a NAV-osokra, akik Iványi elmondása szerint „betörték az iroda ajtaját, lecserélték róla a zárat, és turkáltak az asztalán” – írja a Telex. Iványi azt megerősítette, hogy van tartozásuk a NAV felé, szerinte viszont nem ez történne, ha az állam nem vette volna el a támogatásuk jelentős hányadát, aminek ellenére ők tovább működtetik például a hajléktalanmelegedőt és több száz adag ételt biztosítanak a rászorulóknak.

2021 februárjában a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyes intézményeire összesen 246 131 000 forint (ebből 90 millió forint késedelmi díj) büntetést szabott ki a NAV, ami az egyes intézményeik bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelentette.

Szolidaritási akció

Délután 15 órára szolidaritási akciót hirdettek, amelyen megjelent az Oltalom Egyesület és a sajtó munkatársai mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, Donáth Anna, a Momentum elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, valamint Jámbor András, az ellenzék szikrás országgyűlési képviselő-jelöltje a VIII-IX. kerületben.

A jelenlévők az ingatlanban farkasszemet néztek az intézkedő NAV-osokkal, ahol szóváltás alakult ki. A sajtó és a politikusok jelenlétében végül szó szerint benyomták Iványit egy ajtón, közben egy üveg is betört, a jelenlévők beljebb jutottak, de a NAV-osok továbbra is útjukat állták. A tömeg azt skandálta, „veled vagyunk, Gábor!” Az egyik intézkedő NAV-os azt ígérte, amint az eljárásvezető úgy intézkedik, beengedik Iványi Gábort oda, ahol az akció zajlik.

Nem sokkal 4 óra után megérkezett a rendőrség, rövid egyeztetés után a NAV munkatársai Iványit és a négy képviselőt felengedték az emeletre, hogy egyeztessenek.

A tömegből ezután azt lehetett hallani, hogy „Gabi bácsi”, Iványi Gábor rosszul lett, neki valaki szendvicseket küldött fel az emeletre. Egy irodában zsákokat lehetett látni Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke élő közvetítésén, egy rendőr azt mondta a politikusoknak és Iványinak, hogy a bűnjeleket el fogják vinni.

A sajtó munkatársait a rendőrök többször is felszólították, hogy hagyják el a területet. Az ATV tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta, hogy az újságírók, így stábunk is egy létrán keresztül jutottak be az épületbe.

Kiderült, hogy két eljárás van folyamatban egyszerre két helyszínen, amit a képviselők elmondása szerint Iványi Gábor is csak most tudott meg.

Szabó Tímea azt mondta, egy koncepciós eljárás folyik Iványi Gáborral szemben, aki egész életét annak szentelte, hogy másoknak segítsen, miközben nem látják azt, hogy Völner pál börtönben ülne, vagy azt a 12 milliárd forintot, amivel a kormány tartozik Iványiéknak, odaadták volna. Úgy fogalmazott, egy bosszúhadjárat zajlik, amiért Iványi felemelte a szavát Orbán Viktor gyűlöletpolitikája ellen. Azt ígérte, Iványival maradnak, majd felhívta a figyelmet az este 6 órára meghirdetett tüntetésre.

 

Az MSZP-s Gurmai Zita szerint a Dankó utca 9. és 11. alatt is eljárás folyik, ezt csak most tudták meg. Szerinte Iványi lett volna a legalkalmasabb államfőjelölt, mert „az ellenzék vele meg tudta volna mutatni, mi az a keresztényi szeretet.”

Szabó Tímea elmondta, hogy a NAV-osok kicserélték a zárat, így Iványi Gábor be sem tudott jutni a saját intézményébe. Szél Bernadett szerint eleve úgy jutottak be a helyszínre, hogy egy oldalsó bejáraton „egy kolléga” engedte be Iványiékat. Szabó Tímea arról számolt be, hogy BRFK-tól egy rendőralezredes érkezett a helyszínre, ahol táskákban, zsákokban vannak összepakolva dolgok, amiket el fognak vinni. Nemsokára kapnak valamilyen tájékoztatást – mondta a Párbeszéd társelnöke. A képviselők lejöttek az Oltalom emeleti irodáiból, miután megérkezett Iványi ügyvédje, akivel egyelőre egyeztetnek arról, betekinthetnek-e a NAV irataiba.

 

Jámbor András a tüntetésen arról beszélt, soha nem látott még ennyi rendőrt Józsefvárosban. Mint mondta, azért küzdenek, hogy a Fidesz-hatalom tűnjön el az országból. Ne azokat zargassa, akik a közösségért tesznek, hanem azokat, akik ellopják a pénzt – fogalmazott. Szerinte miközben az állam 12 milliárddal tartozik Iványiéknak, rájuk küldi a NAV-ot, hogy ellehetetlenítsék a szolgáltatásokat, amit nyújtanak. Mint mondta, olyan országot akarnak, ahol a közösség tagjai segítik egymást, erről kell dönteni április 3-án.

Pikó András polgármester is felszólalt, azt mondta: amikor Iványi Gábort védik, amikor támogatják az egyesületet, valójában nem egy ember, egy ügy, hanem az emberi segítőkészség olyan minősége mellé állnak, amit ők maguk sosem tudnak elérni, de vannak ilyen emberek. Szerinte életükben ezek az emberek mindig „a hatalom által üldötzött páriák”, mint Iványi Gábor. A hatalom soha nem viselheti a csak magasabb erkölcsi parancsoknak engedelmeskedőket – hangsúlyozta. Pikó azt mondta: Iványiéktól törvénytelenül vették el az egyházi státuszt, és tudni lehet, hogy adósságba keveredtek a kormány miatt, és most őket teszik bűnössé.

 

Gurmai Zita, az MSZP politikusa azt mondta: az egyesület több intézményében is elrendelték a házkutatást, a gyanú a határozatban azonban „nagyon nincs kifejtve, és nincs egyáltalán alátámasztva”. Bérszámfejtő program-adatok, kifizetések, költségtérítések, a munkavállalók munkaköri leírásai és jelenléti ívei, szinte minden bizonylat – ez érdekli a NAV-osokat, akik szerinte túszul ejtették Iványi Gábor testvérét, Andrást. Szerinte az, hogy a NAV-osok betörtek az irodába, és lecserélték a zárakat, az nem demokrácia. Orbán Viktor kicsinyes bosszúból vette el az egyházi státuszt tőlük – fogalmazott. A kormány azóta a közösség által üzemeltetett iskolák támogatását is visszavágta, 2020 őszén a Fidesz a gázszolgáltatást akarta megszüntetni Iványiék intézményeiben – idézte fel Gurmai.

A Momentum elnöke, Donáth Anna elmondta, hogy most viszik ki a lefoglalt iratokat és adathordozókat az épületből. Arra kért mindenkit, hogy fejezzék ki a véleményüket, erre a tömeg fújogni és huhogni kezdett.

„Veled vagyunk, Gábor” – skandálta a tömeg, amikor Iványi Gábor az emelvényre lépett. Iványi köszönetet mondott mindenkinek, aki eljött, mondván, amikor mások hasonló helyzetbe kerülnek, akkor ő is megy. Elmondta, hogy reggel 9-kor megjelent az egyesületnél nagyjából 30 személy, de kiderült, hogy két helyszínen folyik akció. Arra kért mindenkit, hogy ne bántsák a NAV munkatársait, egyikük elmondta neki, hogy négy gyermeke van, akiket el kell tartania, Iványi pedig meghívta, hogy dolgozzon inkább náluk. Iványi az egyik helyszín jegyzőkönyvét tartotta a kezében beszéde közben. Elmondta, hogy az öccsét eljárás alá vonták, túszul ejtették, ez a jegyzőkönyvben is benne van. Az eljárás az egyházuk ellen zajlott, annak intézményei ellen – tette hozzá.

Számítógépeket foglaltak le, egy speciális óvoda, több iskola, két idősotthon, a lelkészképző főiskola is szerepelt a listán, ahonnan ezeket az eszközöket elvitték. Könyvelési dokumentumok, iratok kerültek a NAV-osok zsákjaiba, de érkezésükkor elfelejtették elmondani, miért jöttek ide
– fogalmazott Iványi, hozzátéve: a NAV-osok számára volt egy helyiség, ahol olyan iratokat tároltak, ami érdekes lehet az adóhatóság számára, szerinte egyedül ide nem mentek be.

Iványi azt mondta, a határozatban nincs benne, mit keresnek, állítólag az egyesületből kaptak feljelentést, de az elmúlt időszakban szerinte több munkatársa is kapott olyan levelet, amiben az állt, hogy jelentségk fel őket, ezért írtak a NAV-nak egy levelet, hogy ne zaklassák a kollégáikat.

Szerinte ami történt, az a kampányban egy öngól: olyan Magyarországra vágynak, ahol nem kell többé félni, ahol a törvényhozásban nem szenteste hozzák salátatörvény formájában azokat a jogszabályokat, amelyek meghatározzák az életünket, szerinte az egyházügyi törvény is ilyen. „Amikor az emberek alusznak, akkor jár a sátán közöttünk és veti a konkolyt” – mondta a Bibliából idézve.

2017 óta az állam nem fizeti azt, amit egyébként a strasbourgi törvény megállapított, azt üzenték cinikusan, hogy forduljanak újra a bírósághoz – idézte fel Iványi Gábor, hozzátéve, 12 milliárddal tartozik nekik a magyar állam, ez enm olyan adomány, amit „kedvenc szervezetek kapnak”, hanem ez törvényesen járna. Azt mondta, kormányváltás esetén napokon belül be tudnák fizetni az összeget, amivel a NAV-nak tartoznak.

Karácsony Gergely főpolgármester beszédében azt mondta: szerinte a NAV Orbán Viktor megmaradt lelkiismeretét kereste, de nem találta meg. Szerinte Iványi azért szúrja Orbán szemét, mert emlékezteti egykori önmagára, a dewmokratára, arra a fiatal családapára, akinek gyermekeit Iványi Gábor keresztelte. Orbán ma nem a köz érdekét képviseli, hanem a saját magáét – jelentette ki. Szerinte az az ellenzék dolga, hogy erőt merítsen Iványiból, mert ma ő a magyar nemzet leliismerete. Amíg vannak Iványi Gáborok, addig a magyar nép demokráciára méltó nép, ezt a népet Iványi képviseli, és nem Orbán Viktor – fogalmazott.

Felidézte, hogy Iványi Budapest díszpolgára lett nemrég, majd úgy fogalmazott: legyen Iványi a magyar nép díszpolgára.

„Valamit énekelni kellene” – szólt újra Iványi Gábor, mire a tömeg elkezdte énekelni a Himnuszt.

Iványi a tömegnek azt mondta: ha őt hatóság akadályozása vagy más címen pénzbüntetésre ítélnék, arra kér mindenkit, hogy ne kezdjenek gyűjtésbe, ugyanis a büntetést nem fogja kifizetni, ha leültetik, viszi magával a zsebdominóját, és mint tréfásan fogalmazott, legalább kialussza magát.

 

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje az ATV Híradójának azt mondta, „a fideszes pártállamot ismerve valószínűleg Iványi Gábornak a köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán előkészítették ezt a már Fidesznél.” Most azonban, hogy végül nem ő lett az ellenzék közös köztársaságelnök-jelöltje, akkor pedig ezt a már bekészített támadást valószínűleg lefolytatják – tette hozzá. Márki-Zay beépített emberekről, beépített bizonyítékokról is beszélt az Iványi-üggyel kapcsolatban.

Mit mond a NAV?

Az ATV Híradója megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, azt szerette volna megtudni, milyen okból tartanak/tartottak házkutatást a Dankó utcában, és hogy miért kellett elhagynia a sajtónak a házkutatás helyszínét. A NAV válaszában azt írta, a Központi Nyomozó Főosztály 2020. január 20-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen egy, az adóigazgatási szakterülettől érkező bűnügyi tájékoztatás alapján.

A NAV azt írta, a büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé, ezért a NAV nyomozói 2022. február 21-én kutatást tartanak a nyomozás során beazonosított irattárolási helyeken, azaz a 1086 Budapest, Dankó utca 9., Dankó utca 11. és Dankó utca 15. szám alatti helyiségekben.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: