Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 10-14. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a kormány és az ellenzék támogatottságát.

Ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, a válaszadók 34 százaléka az Egységben Magyarországért szövetségre, 32 százaléka pedig a Fidesz-KDNP szövetségére szavazna. Ez a hibahatáron belüli előny bár szavazattöbbséget jelent az Egységben Magyarországért szövetség számára, a választási rendszer egyenetlenségei miatt mandátumtöbbséget valószínűleg nem.

A Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága egy, a MI Hazánk Mozgalomé kettő százalék; az összes egyéb párt összesen egy százaléknyi támogatottsággal bír. A bizonytalanok aránya 30 százalék.

Az elmúlt hónapokban az ellenzék és a Fidesz támogatottsága fej-fej haladt egymás mellett. Néhol inkább az ellenzék állt jobban, például az előválasztások alatt és után. Ez az előny 2021 decemberre elolvadt, és januári kutatásunkban is hasonló eredményt mértünk. Ám február első felére egy trendforduló látszik körvonanazódni, amikoris a Fidesz-KDNP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, és az Egységben Magyarországért pedig két százalékpontot nőtt.

A fent látható változást két tényező mozgása alapozza meg. Növekedett azok aránya, akik inkább annak örülnének, ha 2022 áprilisa után az összefogott ellenzék venné át a kormányzást. Jelenleg a megkérdezettek 39 százaléka gondolja így, a válaszadók 36 százaléka pedig annak, ha továbbra is a Fidesz kormányozna.

A bizonytalan szavazók többsége (27 vs. 17 százalék) a kormányváltásnak örülne jobban – ez az érték érdemben növekedett az utóbbi hetekben.

A megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, a többiek ebben kevésbé biztosak, vagy teljesen bizonytalanok.

A részvételi hajlandóság tehát továbbra is igen magasnak mondható, az Egységben Magyarországért szavazói egyre inkább aktivizálták magukat, közülük most már többen ígérték biztosra a választási részvételüket a Fidesz szavazóinál. (87 vs. 82 százalék). A bizonytalan szavazók fele (50 százalék) mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni.

Hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) a 2022-es országgyűlési választásokon szövetségben indul az “Egységben Magyarországét” névvel, így a Publicus Intézet a kampányidőszakban ezekről nem, csak a hivatalos indulókról közöl adatot.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: