Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Kaja Kallas, az Oroszországgal szomszédos Észtország miniszterelnöke a BBC News-nak elárulta, hogy „minden eszközzel segíteni fognak Ukrajnának”, beleértve a politikai támogatást és fegyverek küldését is.

Eközben szükségállapotot hirdetett Litvánia elnöke – írja a Reuters. Gitanas Nausėda hadsereget tervez küldeni az országhatárok védelmére, válaszul „az Oroszországban és Fehéroroszországban összegyűlt nagy katonai erők miatti esetleges zavargásokra és provokációkra”.

Az Ukrajnát ért csütörtök reggeli orosz támadás nyomán a moldovai kormány is szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet, és az ország légterének lezárásáról döntött – írja az MTI. Maia Sandu moldovai elnök csütörtök délelőtti televíziós beszédében elmondta: reggel ülésezett a moldovai Legfelsőbb Biztonsági Tanács, melynek határozata nyomán a kormány szükségállapot kihirdetésére kéri a parlamentet.

Az elnök arról is beszélt, hogy több, Ukrajnába tartó utasszállító repülőgép az ukrajnai fejlemények miatt a chisinaui nemzetközi repülőtéren szállt le. Hozzátette: Moldova gondját viseli a Chisinauba érkezett állampolgároknak.

Ukrajna úgy döntött, hogy kimenekíti diplomatáit Moszkvából. Nem sokkal azután, hogy Oroszország támadást indított Kijev ellen, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, megszakítanak minden diplomáciai kapcsolatot Moszkvával, ennek részeként zajlik a diplomaták evakuálása. Az oroszok már korábban hazarendeltek minden diplomatát Kijevből.

Rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt – jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

A főtitkár hangoztatta, kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet. Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: