Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Aszódi Attila, a BME dékánja, egyetemi tanár a Heti Napló Sváby Andrással adásában elmondta, hogy az Ukrajnába zajló harcok, és az atomerőművek a konfliktusnak való kitettsége miatt a 1-10-ig 8-asra értékelné a helyzetet. Ezt részletezve megjegyezte: a radiológiai veszélyhelyzet az esetleges kibocsátás miatt 6-os, a biztonsági kultúra viszont 10-es.

Arra a kérdés, hogy a csernobili vagy a zaporizzsjai atomerőmű veszélyesebb-e, úgy reagált: az európai közvélemény az előbbitől tart jobban, pedig a csernobili helyzet a kevésbé problémás.

Három hete ugyanaz a 210 ember üzemelteti a rendszert Csernobilban, ez ​nyilván probléma, de Aszódi komolyabb gondnak tartja azt a helyzetet, ami Zaporizzsjaán előállt.

Itt ugyanis 6 reaktor van, miután az oroszok megtámadták őket, egyetlen blokk kivételével a többit leállították. Itt intenzíven lőttek oktatási épületet, 4 távvezetéki kapcsolatból kettőt leromboltak, és a legutóbbi hírek szerint orosz szakemberek jelentek meg a telephelyen, átvéve esetleg az erőmű irányítását. Ezek nagyon komoly aggodalomra adnak okot az egész európai nukleáris szakmában- mondta a professzor.

A csernobili telephely elfoglalása után az oroszok kikapcsolták a környezeti méréseket, ami további bizalmatlanságot keltett Európában, nem látni az erőművek adatait. A Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség is arról panaszkodott, hogy napokon keresztül nem látták az adatokat a zaporizzsjai erőművel kapcsolatban.

Azt is elmondta, hogy minden országnak, hazánknak is van mérőhálózata, tehát ha valami nagyobb kibocsátás történne, akkor arról értesülnénk.

A jelenlegi helyzetben nehéz megmondani, mit terveznek az oroszok az atomerőművekkel. A nukleáris létesítményekkel szembeni katonai fellépésnek ezek kontrollálása, zsarolási potenciál kialakítása lehet a célja. Illetve a villamosenergia ellátást akarják befolyásolni Ukrajnában.

Nem messze van a dél-ukrán erőmű is, úgy látszik abba az irányba is menetelnek. Még további telephely is érintett lehet – mondta Aszódi. Szerinte az lenne a legfontosabb, hogy a harcok érjenek véget. Az, hogy atomerőmű üzemeltetőket ejtenek túszul, és mind Ukrajnát, mind Európát ezzel zsarolja Oroszország, egy rendkívül negatív forgatókönyv a professzor szerint.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: