Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Műegyetem rakparton tartott nagygyűlést az egyesült ellenzék március 15-én, párhuzamosan az Orbán-beszéddel.

Donáth Anna, a Momentum elnöke az ellenzék legfontosabb követeléseinek listáját sorolta, és egyebek között szabad sajtót és önálló minisztert sürgetett az egészségügyi és az oktatási tárca élére.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke törvény előtti egyenlőséget követelt, és arra szólított fel, hogy védjük meg  gyermekeinket a Fidesztől és az általa képviselt gyűlöletpolitikától.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a miniszterelnök-jelölti vita hiányáról azt mondta:Ha valaki kihívja Magyarország miniszterelnökét egy vitára, az gyáván elbújik a várban vagy Vlagyimir Putyin asztala mögé. Gengszterek vannak hatalmon, gengszterek választanak köztársasági elnököt. Április 3-án vesszenek a gengszterek, vesszen a köpcös!”

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke az ellenzék agrárpolitikáját ismertette, és arra tett ígéretet, hogy új földosztás jön.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a Magyar Nemzeti Bank és a közpénzek témáját vette elő. A Magyar Nemzeti Bank a magánvagyonok gyarapodása helyett a közvagyonért küzdjön. A Fidesz tizenkét éve szándékosan gyengíti a forintot, mert nyerészkedik rajta, így Matolcsy György jegybankelnök is. Így gazdagítják a fideszes strómanokat. Ezen változtatni fogunk. Hiába írta bele az Alaptörvénybe, hogy a jegybankban lévő pénz elveszíti közpénzjellegét. Ez a mi pénzünk, és a kormányváltás után vissza fogjuk szerezni. Az MNB nem a Fidesz házipénztára.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azzal kezdte, hogy Szabad ország, szabad egyetem! Majd áttért a követelések közül arra, amely a magyar euróval foglalkozott:

Miért kell az euró? Hogy ne porladjanak el a megtakarításaink, hogy ne értéktelenedjen el a pénzünk és azért, hogy ezzel jelezzük, elköteleződtünk egy olyan táborhoz, ahol tisztességes politika folyik, és nem sunyi sumákolás. Olyan Európát szeretnénk, ahonnan nem lehet majd minket eltántorítani, visszahúzni, tehát erős Európa kell, egy Európai Egyesült Államok.

Az ellenzéki rendezvény sztárvendége a lengyel Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke volt, vagyis egy olyan politikus, aki nemrég még Orbán Viktorral tartozott közös pártcsaládhoz.

Tusk arról beszélt, az ukránoknak most a demokráciáért fegyverrel kell harcolniuk, „a mi harcunk pedig” fegyver helyett szavazólappal folyik. Szerinte Európának és az ukrán népnek is nagyon fontos, hogy ki nyer április 3-án Magyarországon, és elmondta azt is: Ha Bem József ma élne, most az ellenzéki nagygyűlésen lenne.

 

A nagygyűlés Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt beszédével zárult, aki így kommentálta a közvélemény-kutatásokat, amelyek nem őt hozzák ki esélyesnek:

„közvélemény-kutatást még soha nem nyertem, igaz, választást még soha nem vesztettem el.” Ezzel arra utalt, hogy az eddigi három politikai megmérettetését (a 2018-as, majd ‘19-es hódmezővásárhelyi polgármester-választást, majd az ellenzéki előválasztást) megnyerte annak ellenére, hogy nem számított korábban esélyesnek. Ezt rendszeresen kiemeli a kampánybeszédeiben, most pedig valószínűleg azért érezte fontosnak ennyire hangsúlyozni, mert a legtöbb előrejelzés inkább a Fideszt tartja esélyesnek az április 3-ai választáson.

Azt mondta, ő sok emberrel beszélget, és próbálja meggyőzni őket, de mindenkit egyedül nem tud, ezért mindenkit arra kért, győzzön meg három embert, hogy szavazzon az ellenzékre. Utalt a saját és az ellenzék hibáira is – igaz, egy olyan gondolatmenet részeként, aminek vége az volt, hogy szerinte ezekkel a hibákkal együtt is érdemes leváltani az ellenzékre a kormányt.

Érdemes leváltani egy embert, aki menekül a vitától egy olyanra, aki néha meggondolatlanul fogalmaz és néha a szövetségesei sem értenek vele egyet? – kérdezte, mire a közönség azt válaszolta, hogy igen.

Beszélt arról, hogy 22 éven át egyszerű adófizető és „keresztény 7 gyermekes édesapa” volt, és 4 éve meg sem fordult a fejében, hogy itt fog állni, ő is csak magánbeszélgetésekben panaszkodott. A korrupt fideszes harácsolással szemben az ellenzék olyan országban hisz, ahol segítenek a gyengéken, nem kötelező a védőoltás, a tanároknak és ápolóknak pedig megbecsülést adnak.

Szerinte sosem volt még ennyire egyszerű a választás: „A Kelettel szemben Európát válasszuk!” Azt mondta, nem emlékszik olyan ünnepre, amikor bárki megkérdezte volna, hogy a márciusi ifjak voltak-e a hősök. 1848, 1956, 1989, amikor forradalmakat vívtunk a szabadságért és igazságért, mindenért, amiért érdemes élni – mondta. Jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, büszkék lehettünk rá, mert a történelem jó oldalán álltunk, de ma, 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, nem emberek milliói, hanem egyetlen arc. Egy ember kisajátított minket 12 éve, elhomályosítva mindent, amit generációk építettek – mondta. Márki-Zay szerint most egy ember viszi vásárra a mi bőrünket a világ szemében.

A rendezvény befejezéseként – Márki-Zay Péter beszédét követően – a színpadra szólították az ellenzéki összefogás hat pártjának elnökét, valamint a 106 egyéni választókerület ellenzéki jelöltjét egy közös fotóra. Közben A hatalom a népé című ellenzéki kampánydal csendült fel.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: