Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Budapest 22 középiskolájából gyűltek össze diákok, hogy kiálljanak az épp sztrájkoló pedagógusaikért. A város három pontjáról, a Hősök teréről, a Fővám térről és a Széll Kálmán térről vonulva végül ezernél is többen találkoztak a Kossuth tér északi végében.

Miközben szerdán megindult a pedagógusok újabb, ezúttal határozatlan idejű sztrájkja, több ezer diák a Kossuth térre ment, hogy támogatását fejezzék ki tanáraik iránt. A PDSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos iskolák rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, így a sztrájk érvényét vesztette ezekben az intézményekben.

Országszerte sztrájkba kezdtek a pedagógusok szerdán, ezzel egy időben a több ezer diák vonult a Parlament elé, hogy kifejezzék a sztrájkolók iránti támogatásukat.

Jámbor András, a Szikra Mozgalom civil jelöltje azt írta a Facebookon, hogy „megtelt a Kossuth tér egy jó nagy része a tüntető diákokkal!” A téren a diákok többek között azt kiabálták: Fizessétek ki a tanárainkat! és hogy A sztrájk alapjog!

A Kossuth téri tüntetést a Facebookon „Diáktüntetés a tanárainkért” címmel hirdették meg. A rendezvényt több gimnázium diákönkormányzata szervezi, az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatja – írja a Telex.

A Párbeszéd képviselői, Szabó Tímea és Tordai Bence a Parlament ablakából kockás zászlót és egy „Veletek vagyunk” zászlót lógattak ki. A tömeg előtt többen felszólaltak, Karácsony Gergely főpolgármester is kifejezte támogatását a Facebookon.

A szerdai sztrájkban részt vevők számáról pontos adatok csak későbbre várhatók, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint előzetesen a pedagógusok 38 százaléka, azaz minden eddiginél több résztvevő jelezte a sztrájkhoz való csatlakozását (alap- és középfokon kb. 115 ezren tanítanak állami iskolákban).

Ugyanakkor Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja a Telexnek azt mondta, hogy ez a szám nagyon lecsökkenhet. Több iskolában is hallott arról, hogy az igazgatók tanítás nélküli munkanapot rendeltek el a mai napra, azaz a sztrájk érvényét vesztette ezekben az iskolákban.

A 444 eddig összegyűjtött (vélhetően nem teljes) listája alapján a határozatlan idejű sztrájkban a következő intézmények dolgozói vesznek részt:

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban körülbelül 40 pedagógus sztrájkol, egész héten folytatják.
A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban többségben vannak a polgári engedetlenek: harmincan tiltakoznak ebben a formában, körülbelül 12-en választották a sztrájkot.
A budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban a tantestület nagyjából kétharmada, 46 fő sztrájkol.
A Budapest III. kerületi Szent Miklós Óvoda, Általános Iskola EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon kilenc pedagógusa polgári engedetlenséggel tiltakozik.
A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban az első három órában volt sztrájk, 16-an vettek benne részt.
Az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskolában a 70 fős tanári karból 38-an sztrájkolnak.
A Városmajori Gimnázium 25 tanára polgári engedetlenséggel tiltakozik.
A IX. Kerületi Weöres Sándor Gimnáziumban 22 sztrájkoló van ma.
A Győri Sün Balázs Óvoda Gyógypedagógiai Hálózatának 23 gyógypedagógusából 18 polgári engedetlenkedik ma.
Az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium 39 fős tantestületéből 26-an sztrájkolnak.
A mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola 14 pedagógusa és egy dolgozója 8 és 10 között polgári engedetlenséggel tiltakoztak.
A Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola pedagógusai 8 és 9 valamint 9 és 10 között álltak bele a polgári engedetlenségbe.
A kőbányai Szent László Gimnáziumban a támogató szülőkkel közösen indították a sztrájkot a tanárok reggel, 43 fő sztrájkol, 13 kolléga nyilvánította ki szolidaritását.
A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban a tantestület nagyobb része, 31 fő vesz részt polgári engedetlenségben.
A Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskola pedagógusai, nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkatársai közül nyolcan vettek részt polgári engedetlenségben 10 és 12 óra között.
A kecskeméti Arany János Általános Iskolában 28 pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz.
Simkó Edit, aki a februárban egyedül állt bele a polgári engedetlenségi akcióba, ma közölte, hogy ma is ezzel az eszközzel tiltakozik, viszont nincs egyedül: hat kollégája a sztrájkban vesz részt.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 31 pedagógus csatlakozott ma a sztrájkhoz.
A Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában 32 sztrájkoló van ma.
A kispesti Erkel Ferenc Általános Iskolában nagyjából 15 fő sztrájkol.
Szintén Kispesten, a Pannónia Általános Iskolában 13-an álltak bele a sztrájkba a 38 fős tantestületből. Az egyik pedagógus a 444-nek azt mondta, sok kollégát eltántorított az, hogy nagyon zűrzavaros volt a sztrájk körül minden. A gyerekek majdnem fele otthon maradt és sok szülő is kifejezte a támogatását, annak ellenére, hogy tankerületi utasításra még az iskolai e-mail címeinket sem használhatták a pedagógusok a szülők értesítésére.
A budapesti Veres Pálné Gimnáziumban 26 tanár sztrájkol, további 11 kolléga szolidaritási nyilatkozatot írt alá. Az egyik tanár elmondása szerint a diákoknak alig több, mint negyede van ma jelen az iskolában.
A budaörsi Kesjár Csaba Általános Iskolában 17 fő sztrájkolt.
Az oroszlányi Hamvas Béla Gimnázium tanárai is sztrájkoltak ma.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: