Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnök Kijevben tett közös látogatását a Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy értékelte, hogy Európában új „Kijev csoport” van alakulóban, amely az Oroszországhoz való viszony alapján határozza meg magát, és alighanem a V4 helyére lép majd. Így Orbán utolsó szövetségesi rendszere is köddé válhat.

A tekintélyes német konzervatív lap szerint a három politikus az első, aki az európai vezetők közül az orosz támadás kezdete óta Ukrajnába látogatott. Az utat a lap értesülései szerint előre egyeztették az EU Bizottság, valamint az Európai Tanács elnökével, és az eredményről zárt ajtók mögött szándékoznak tájékoztatni a jövő héten esedékes uniós csúcs résztvevőit. Hangsúlyozták azonban, hogy hivatalos uniós mandátummal nem rendelkeztek.

A lengyel miniszterelnök szóvivője, Michal Dworczyk azt is elmondta: a látogatásról a múlt héten, a Versailles-ben tartott csúcson állapodtak meg. Az ukrán fél ugyanakkor „európai missziónak” tekinti az utat.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Kijevben kijelentette: „Európának meg kell értenie, hogy ha elveszti Ukrajnát, már soha többet nem lesz ugyanaz, nem lesz Európa, hanem korábbi önmaga legyőzött, megalázott, nyomorúságos verziója lesz. Én azonban erős Európát akarok!”

Janez Janša szlovén kormányfő azt mondta: jelenleg Ukrajna az az állam, amely leginkább védelmezi az igazi európai értékeket, és követelte, hogy Ukrajnának mielőbb adják meg az uniós tagjelölti státuszt – noha az állam- és kormányfők ez iránt Versailles-ben nem mutattak nagy lelkesedést.

 

A Dennik című lap szerint az útra meghívták Eduard Heger szlovák kormányfőt is, de őt a biztonsági tanácsadói lebeszélték erről. Utóbb azonban azt mondta, ha most dönthetne, menne. A Telex.hu – az Euractiv partnere –, közvetlenül a látogatás előtt megkereste a miniszterelnöki hivatalt azzal a kérdéssel, hogy Orbán Viktor miért nem ment el Kijevbe a kollégáival, és azt is megkérdezte, hogy Orbán, vagy a kormány más tisztségviselője kapott-e meghívást, továbbá hogy Orbán számára, aki a V4 soros elnöke, fontos-e diplomáciai szempontból, hogy a találkozón képviselje a térséget. Havasi Bertalan szóvivő szerint Orbán „tud az útról, de nem megy Kijevbe”.

A cikk beszámolt arról, hogy Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter személyében kedden egy további európai politikus is járt Kijevben. Ő az ukrán kollégájával tartott megbeszélésről a Twitteren közölt fotó alá – utalva arra, hogy Putyin szerint nácítlanítani kell Ukrajnát –, szarkasztikusan azt írta: „Véleményt cseréltünk a putyintalanításról. Még sok a feladat”.

Végül a lap megállapította: ezekkel a látogatásokkal lassan testet ölt egy az unión belüli csoport, amely az Oroszországhoz való viszony alapján határozza meg magát. A Pravo című cseh lap kommentárja szerint „ezeknek az országoknak már elegendő tapasztalatuk van abban, hogy milyen az, amikor az oroszok testvéri segítséget nyújtanak”.

Mindettől még feltűnőbb, hogy ki nem volt ott: Orbán Viktor, akinek még az 1848-’49-es, orosz segítséggel levert forradalom évfordulója alkalmából mondott beszédében sem jött a szájára Putyin bírálata, hanem csak annyit mondott: „A mi érdekünk az, hogy ne áldozzanak fel minket mások háborújában”.

A visegrádi csoport a 2015-ös menekültválság óta sokszor vonta magára a figyelmet, de a helyére alighanem belátható időn belül egy kijevi csoport lép majd – állapította meg a lap.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: