Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor utolsó stabil külpolitikai szövetségi rendszer a Visegrádi négyek volt. Most a választások előtt teljesen összeomlani látszik az Orbáni-külpolitika.

Nem látogat Budapestre jövő héten a visegrádi államok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására a cseh védelmi miniszter. Jana Černochová a Twitteren egyrészt azt írta, Magyarországon „jövő héten választások lesznek, és nem helyes, hogy ott kampányoljak”.

Černochová emellett amiatt is bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, mivel nem támogatja az energetikai szankciók kivetését Moszkvára, mert az Magyarországnak gazdaságilag hátrányos lenne.

Mindig is támogattam a V4-eket, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.
– írta Twitter-bejegyzésében.

Az orosz-ukrán-háború kezdete óta a V4-ek egyre többet bírálják Magyarországot, míg Szlovákiával a magyar állam földvásárlásai miatt az elmúlt időszakban már megromlott a viszony.

Pozsony kifogásolta, hogy a kormány egy 400 millió eurós befektetési alapot, amely segítségével a határon túli régiókban akartak mezőgazdasági területeket venni, ez pedig a Heger-kormány szerint beavatkozási próbálkozás a szlovák ügyekbe. A magyar fél végül visszalépett az alap létrehozásától.

A háború kezdete óta Lengyelország és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is eltávolodott a budapesti vezetéstől. Varsó történelmi okokból is támogat minden oroszokkal szembeni szankciót, a héten pedig teljesen más oldalra került a két ország kormánya, ugyanis Varsó támogatja, hogy az orosz energiaszektorra is vessenek ki EU-s szankciókat, míg Orbán Viktor kormánya ezt gazdasági érdekekre hivatkozva ellenzi. Itt egy erős gazdasági szembenállás rajzolódott ki.

A Reuters jelentése szerint, Jarosław Kaczyński kijelentette, hogy nem örül Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszországgal kapcsolatos óvatos álláspontjának.
Ráadásul a lengyel belpolitikában vita támadt arról, hogy Budapest részt vett egy titkos paktum kidolgozásában Oroszországgal közösen, amely visszaadná a kárpátaljai területeket Magyarországnak.

Orbán Viktor miniszterelnök nem is vett részt V4-es társai közül Morawieckivel és Petr Fiala cseh kormányfővel az EU-s miniszterelnökök egy kiscsoportjának kijevi látogatásán március 15-én.

Pedig a csoporthoz csatlakozott még Janez Janša szlovén vezető is, hogy az ostromlott ukrán fővárosban egyeztessen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: