Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hír Hugó beszámolt róla, hogy most hétvégén tartották Máltán a választásokat, ahol 55 százalékkal nyertek szocdemek. A hétvége másik fontos választásán a németországi artományi parlamenti voksoláson is hatalmas baloldali siker született.

Vasárnap tartották Németországban a Saarland, azaz Saar-vidék 17. tartományi parlamenti választását. A megmérettetés korántsem csak helyi jelentőségű, sokkal inkább a 2022-es évben lebonyolítandó további három tartományi választás (Schleswig-Holstein, Észak-Rajna-Vesztfália és Alsó-Szászország) előszele is lehet, s fokmérője az országos, azaz szövetségi politika alakulásának.

Ez volt az első voksolás az új, Olaf Scholz vezette kormány beiktatása óta. Az eredmény egyfajta politikai földrengés: az eddig regnáló Tobias Hans (CDU) csúnyán megbukott, s az SPD abszolút többsége egyedülálló a jelenlegi német politikában. Az új miniszterelnök Anke Rehlinger (SPD) lesz.

A 61,4%-os résztvételi arány mellett a választást az SPD nem teljesen váratlanul nyerte meg, a szavazatok 43,5%-át söpörte be (plusz 13,9%). Ez kiváltképp jó eredménynek számít, utoljára 1994-ben sikerült ilyen kimagasló szereplés.

Azonban a második helyre szoruló CDU 28,5%-os eredménye az elvárások szerint alakult (mínusz 12,2%), azaz helycsere történt. De így is történelmileg a legrosszabb eredménye, csak 1955-ben szerepelt rosszabban, de akkor még nem német tartomány volt a Saar-vidék, hanem francia protektorátus.

Az AfD 5,7%-a jól mutatja, hogy túl van a párt a zenitjén (minusz 0,5%), de minden belső vita ellenére van egy stabil szavazóbázisa. Szintúgy nagy belső vitái voltak a Balpártnak (Linke), ők a maguk 2,6 százalékával kiestek a törvényhozásból (minusz 10,3%).

Az egész este során nagy izgalom volt a Zöldek és az FDP háza táján, s csak a késő este közölt előzetes hivatalos eredmény tette egyértelművé: mindketten megbuktak, az FDP 4,8%-ot szerzett (plusz 1,5%), a Zöldek pedig – nem elírás  – 4,995%-on álltak meg (pluzs 1,0%), s csak 23 szavazat (!) hiányzott a mandátumszerzéshez. A saarbrückeni parlament mostantól így fest: SPD 29, CDU 19, AfD 3 képviselő.

Egy héttel a magyarországi választások előtt nem egy jó ómen Orbánnak, hogy két EU-s országban is csúnyán leszerepelt a jobboldal…


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: