Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Fideszék úgy írták meg a törvényt, hogy még gyorsan megemelkedik a képviselők fizetése a választások előtt. Az átlagkereset alakulását követő béremelkedés miatt mindegyik képviselő legalább 100 ezer forinttal többet kap márciustól, de a különféle szorzók miatt az összeg a legtöbbjüknél ennél magasabb.

A 24.hu cikke szerint márciusban már a megemelt fizetésüket fogják kapni az országgyűlési képviselők és más magasrangú személyek, mivel a Fidesz a törvénybe beépítette, azt hogy ha nőnek az átlagkeresetek akkor a képviselők automatikusan fizetésemelést kapnak .

A parlamenti képviselők alapilletménye a cikk szerint 8,7 százalékkal, azaz 106 ezer forinttal emelkedik, ám a különféle szerzóknak köszönhetően a politikusok nagy része ennél jóval nagyobb béremelést fog kapni.

A Fidesz által beiktatott képviselői alapilletményt megállapító jogszabály alapján a képviselői alapilletmény márciustól 1 millió 316 ezer forintra nő.

A képviselői tisztséget is betöltő minisztereken és az államtitkárokon kívül (akik cserében megkapják a miniszteri és államtitkári fizetést is) azonban szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap ennél, mert már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár.

Több mint 1,8 millió forint dukál a törvényalkotási bizottsági tagság után, illetve annak, aki két bizottságnak is tagja. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek, továbbá a jegyzők (ez együtt több mint 40 képviselő) pedig 2 millió 240 ezret

Kövér László házelnök 254 ezres emeléssel számolhat, ezzel pedig bruttó 3,6 millió forint a havi illetménye – írja a lap.

A választás után a Parlamenttől búcsúzó képviselők csak az új országgyűlés megalakulásáig kapják a megemelt fizetésüket, ez körülbelül három hónapot jelent, vagyis átlagosan plusz félmillió forintot nyernek az emeléssel.

A 24.hu emlékeztet rá, a mostani parlamenti ciklusban szépen emelkedett a képviselők fizetése, a ciklus elején, 2018 nyarán ugyanis még csak 750 ezer forint volt a havi tiszteletdíjuk. Az illetménynövekedés más juttatásra is hatással van: 40 ezer forinttal nő a vidéki képviselők albérlet-támogatása, irodabérlésre pedig 80 ezer forinttal költhetnek többet.

A cikk szerint Áder János leköszönő köztársasági elnök is jól jár az emelésseé, ő 280 ezerrel kap többet, így 3,9 millió forintra (bruttó) nő az illetménye márciustól. Erről pedig azután sem kell lemondania, amikor májusban lejár a mandátuma és Novák Katalin váltja őt a köztársasági elnöki székben.

A 24.hu szerint a legjobban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, korábban fideszes országgyűlési képviselő járt, az ő fizetését ugyanis az átlagkereset 12-szeresében állapítja meg a törvény. Domokos így 424 ezer forintos emelsét kap, amivel a bére bruttó 5 millió 266 ezer forint márciustól. Ezzel pedig még a korábbi csúcstartó Matolcsy György jegybankelnököt is megelőzi, akinek 2016-ban 5 millió forintban határozták meg a fizetését.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: