Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Portfolio.hu szakportál által megkérdezett elemzők kivétel nélkül azt gondolják, hogy tíz százalék felett lesz az infláció csúcsa 2022-ben, és az év végi előrejelzések is jelentősen emelkedtek egy hónap alatt. Vagyis egyelőre inkább csak álom az infláció kordában tartása, még arról is korai beszélni, mikor tetőzhet az áremelkedés, sok múlik azon is, meddig tartja fenn a kormány a mesterséges árbefagyasztásokat.

A februári 8,3% után márciusban tovább emelkedhetett az infláció Magyarországon – jósolják a Portfolio által megkérdezett elemzők. Az emelkedés mértékét illetően azonban viszonylag nagy a szórás, a 8,65%-os mediánban van 8,4 százalékos és 9,1 százalékos előrejelzés is.

Már ez is jelzi a bizonytalanságot, március végén Virág Barnabás, az MNB alelnöke is arról beszélt szokásos háttérbeszélgetésén, hogy 8,5-9 százalék lehet a múlt havi adat. Ez majdnem tizenöt éves csúcsot jelenthet, utoljára 2007 nyarán volt ennél magasabb az áremelkedés üteme, de akkor 9 százalékon megállt.

Az orosz-ukrán háborúval megsokasodtak a felfelé mutató inflációs kockázatok, különösen az élelmiszerek esetében, ahol az árakra a költségsokkok (energiaárak) mellett már a fenyegető kínálati hiány is egyre inkább hat majd a kieső ukrán élelmiszer-export miatt – vélekedik Halász Ágnes.

Az üzemanyag-, és részleges élelmiszerár-befagyasztás most még valamennyire tompítja az inflációs pályagörbét, ám később, amikor az árkorlátozások feloldásra kerülnek, az átmenetileg újabb inflációs hullámot generálhat- emelte ki Halász.

Sajnos a március még nem hozza el az inflációs csúcsot, a háború direkt és indirekt hatásai erőteljesen infláció növelő hatással bírnak. Az üzemanyagok ársapkájának eltörlésével együtt ezek a hatások májustól bőven 10% fölé, 11% közelébe tolhatják az év/év árindexet – véli Trippon Mariann.

A CIB Bank szakembere szerint a csúcsot egy elnyújtott platózás követheti, hónapokig rendkívül magas szinten ragad az infláció és éves átlagban is 9,6% körül lehet a pénzromlási ütem. 2023-ban ez 4%-ra mérséklődhet, de az inflációs cél elérése fenntartható módon legkorábban 2024-re prognosztizálható.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: