Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szekeres Imre, az MSZP nagy öregje interjút adott a HírKlikknek. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az MSZP-ben már egy ideje érzékelik, hogy más irány kell, de ezt nem tudtuk átvinni a liberális véleményvezéreken.

Az emberek kiismerték az Orbán-rendszer szabályait, kiskapukat kerestek, hogy saját maguk ebben a rendszerben relatív nyertesek legyenek, persze nem ők az igazi nyertesek – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter arról, nagyon sok alsó- vagy középréteghez tartozó támogatását megszerezte a Fidesz.

Szekeres Imre emlékeztetett, 2021-ben és 2022-ben a társadalom különböző csoportjai nagyon sok formában kaptak nagyon jelentős támogatást. Lakásfelújítások, zöldhitel, agrártámogatás, a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, az szja visszautalása, valamint egy erős bér- és nyugdíjemelés hatott a politikailag nem elkötelezett szavazókra – sorolt fel néhányat a kormány utolsó intézkedései közül.

Ugyanakkor sok titkolózó vagy bizonytalan választó valószínűleg az utolsó két hétben fordult a Fidesz felé a hamis üzenetek hatására, amit üzemszerűen, több csatornán közvetítettek – mondta Szekeres Imre.

„Ez az oka annak, hogy a közvélemény-kutatók nem tudták mérni ezt a fordulatot, mert akkor már gyakorlatilag leálltak. De az is biztos, hogy alapvetően mélyebb okai lehettek a nagyarányú győzelemnek. A már említett társadalmi juttatások mellett ilyennek tartom azt, hogy a társadalom egész másfajta gondolkodásra vágyik, mint amit az ellenzéki pártok alternatívaként kínáltak.”

Ezt az MSZP-ben sokan érzékeltük, javaslatokat készítettünk, de nem tudtuk átvinni a baloldali és liberális véleményvezéreken – tette hozzá Szekeres Imre.

Egy új típusú társadalmi újraelosztás gondolatát egy példával is bemutatta. „Ha van 13. havi juttatás – mert ez nem nyugdíj, hanem juttatás -, akkor azt ne nyugdíjarányosan osszák szét, hanem az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget kapjon mindenki, és így a nyugdíjasok 68 százaléka jobban járt volna.”

A közmédia és a fideszes média rendkívül erős tényező volt a választás elvesztésében, mondja Szekeres. Nem sikerült a közösségi média eszközeivel ellensúlyozni a Fidesz előnyét, nincs más megoldás, mint szisztematikusan kiépíteni egy alternatív médiahálózatot, amelyben mind a televízió, mind a rádió, az online felületek és a nyomtatott sajtó – mert bizonyos körökben ez is számít – együtt van jelen és a szociális médiát is jobban kell használni – mondta a politikus a ledolgozhatatlan médiafölényről.

Jön az önkormányzati és az európai parlamenti választás kampánya. Most ellenzékinek lenni nagyon nehéz, mert egyfajta kisebbségben érzik magukat a mi támogatóink és szavazóink, de abban bízom, hogy a kezdeti sokk után ez aktivitásba fordul – hívta fel a figyelmet arra, hogy nem lehet most pihenni.

„Az MSZP aktivistái körében megtapasztaltam, hogy egy-két nap letargia után nem fogják föladni, sőt azt látom bennük, hogy egyfajta jó értelemben vett visszavágásra készülnek. Okosan, lépésről-lépésre kell csinálni és felhasználni a mostani tapasztalatokat.”


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: